Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowy Tłusty czwartek. Tak powstają pączki!

Adam Mroczek
Adam Mroczek
Dobra Pączkarnia na ulicy Szerokiej tuż przed tłustym czwartkiem. Zobaczcie jak powstają pączki! Krok po kroku! 

FOTOREPORTAŻ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH >>>>
Dobra Pączkarnia na ulicy Szerokiej tuż przed tłustym czwartkiem. Zobaczcie jak powstają pączki! Krok po kroku! FOTOREPORTAŻ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH >>>>Grzegorz Olkowski/Polska Press
Cukiernicy w pocie czoła przygotowują specjały na tłusty czwartek, a my zapraszamy do lektury wywiadu z panią Agatą Jabłońską z Dobrej Pączkarni.

Zobacz wideo: Boeing C-17 Globemaster amerykańskich Sił Powietrznych wylądował w Bydgoszczy

od 16 lat

Jak powstają pączki? Cały proces w naszej galerii:

W związku z pączkowym świętem wybraliśmy się do Dobrej Pączkarni na ulicy Szerokiej i zgłębiliśmy tajniki produkcji tych smakołyków i nie tylko podczas rozmowy z panią Agatą Jabłońską, menadżerką sklepu.

Jaki jest przepis na dobre pączki. Co do nich dodać i na co należy uważać?
Nie ma chyba idealnego przepisu na pączki. Każdy robi je według własnego uznania. Naszą receptą na najlepsze pączki jest przede wszystkim zachowywanie cierpliwości i spokoju przy ich tworzeniu oraz posiadanie dobrych, jakościowych produktów. Wszystko robimy ręcznie, poczynając od ciasta, poprzez przygotowywanie nadzienia, aż po smażenie i dekorowanie.

Od jak dawna smaży Pani pączki? Czy to jest ulubiony specjał, czy lubi Pani serwować coś jeszcze innego?
To już będą cztery lata, od kiedy smażymy pączki. Zdecydowanie najbardziej lubię pączki i na ich tworzeniu się skupiam. Dla nas nie może być innej opcji, ponieważ wkładamy w to całe serce i uczucia. Pączki to spora część naszego życia.

Które pączki są najpopularniejsze - z budyniem, marmoladą, a może czymś innym?
Trudno powiedzieć, ponieważ każdy ma swój własny gust i smak. Jednak torunianie to w większości chyba tradycjonaliści, którzy kupują te z marmoladą i lukrem. Oczywiście serwujemy też z adwokatem, powidłami, nadzieniem różanym, budyniem, słonym karmelem, a nawet piernikowe. Mamy też swoich stałych klientów i np. jeden starszy pan kupuje tylko ze słonym karmelem, a jak ich akurat nie ma, to innych nie zje.

A Pani jakie preferuje...?
Ja też jestem tradycjonalistką i zdecydowanie te z marmoladą i lukrem na wierzchu.

Ile pączków przygotowujecie na tłusty czwartek? O ile więcej w porównaniu ze zwykłymi dniami?
Oj dużo, bardzo dużo. Przygotowania zaczynamy już kilka dni wcześniej, co zresztą widać jeszcze przed "godziną 0". Trudno tak naprawdę powiedzieć, o ile więcej klientów jest w ten wyjątkowy dzień. Na pewno ruch jest cały czas, pączki również na bieżąco są smażone i praktycznie sprzedajemy je do ostatniego klienta, bo pączków raczej nie zabraknie.

Tak powstają pączki! Jak świętować Tłusty Czwartek?

To w takim razie ile Pani zamierza zjeść jutro pączków?
Nie wiem co mam powiedzieć, żeby było poprawnie politycznie. Jednego na pewno zjem, a jeśli będzie trochę więcej czasu, to może uda się skonsumować drugiego.

Wyjątkowa galeria pełna pączków!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto