Na godzinę 13 zaplanowano "Potyczki kulinarne", które odbędą się po raz trzeci. Na starcie stanie sześć drużyn. Każdą dowodzić będzie znany szef kuchni z regionu, który będzie miał do pomocy przedstawicieli świata grudziądzkiej kultury i sportu. Wśród tych ostatnich znaleźli się między innymi żużlowcy GKM Krzysztof Buczkowski i Mike Trzensiok oraz biegacz Andrzej Dolewski. Tematem kulinarnej zabawy będzie pasta party, czyli dania z makaronu.
- To jedzenie typowe dla biegaczy lub sportowców w ogóle - podkreśla Andrzej Dolewski, prezes grudziądzkiej Akademii Biegania. - Sam przed zawodami spędzam dni w kuchni, przygotowując właśnie potrawy tego typu. Czy to pod postacią makaronu z owocami morza, czy spaghetti bolognese. Wszystkie one są bowiem doskonałym źródłem energii i węglowodanów. Podczas niedzielnej imprezy liczę na to, że po prostu będzie fajnie. Mam nadzieję, że uda się zachęcić trochę osób do biegania i opowiedzieć ludziom swoją historię.
W Rulewie - w progach gościnnego hotelu Hanza Pałac, który został nominowany do tytułu hotelu roku (w 2013 roku wywalczył taką statuetkę w kategorii hotel weekendowy ), będzie więc można przyjrzeć się temu, jak gotują specjaliści, ale i ludzie ze świata sportu i kultury. A do tego skorzystać z innych atrakcji.
- To ma być przede wszystkim dobra zabawa - mówi Dariusz Majewski, dyrektor Hanza Pałac w Rulewie.
Więcej o imprezie przeczytasz w piątkowym wydaniu papierowym "Nowości Grudziądz".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?