Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Po rozbiórce dawnego Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Szczecinku [ZDJĘCIA]

Po rozbiórce dawnego Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Szczecinku [ZDJĘCIA]

Remonty dróg w Sępólnie Krajeńskim. Taki jest postęp prac w mieście i na wsiach

Remonty dróg w Sępólnie Krajeńskim. Taki jest postęp prac w mieście i na wsiach

Polecamy

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród

Planujesz budowę domu czy remont? Sprawdź rozmiary najpopularniejszych cegieł!

Planujesz budowę domu czy remont? Sprawdź rozmiary najpopularniejszych cegieł!