Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żeby nie było ciągle zaziębione

Katarzyna Słomska
Nasza pociecha znów z przedszkola wraca z bólem gardła? Jest kilka prostych sposobów, by uniknąć jesiennych infekcji u dzieci wykorzystując takie produkty jak: miód, czosnek, pietruszka, imbir.

Nasza pociecha znów z przedszkola wraca z bólem gardła? Jest kilka prostych sposobów, by uniknąć jesiennych infekcji u dzieci wykorzystując takie produkty jak: miód, czosnek, pietruszka, imbir.

<!** Image 3 align=none alt="Image 222225" sub="Smaczne i zdrowe szybko znika z talerza. A sił i odporności przybywa...[Fot. Roman Such/Archiwum]">- W zeszłym roku jesienią Antosia chorowała co kilka tygodni. Gdy jedno dziecko w przedszkolu było zakatarzone, zarażało następne. Konieczne były wizyty u lekarza, leczenie antybiotykiem, ja musiałam brać wolne w pracy. W tym roku chciałabym uniknąć podobnych sytuacji. Wiem, że naturalnymi sposobami można wzmacniać odporność dzieci. Ale jak podać maluchowi czosnek? - pyta nasza Czytelniczka, pani Małgorzata.

Rzeczywiście to, co dziecko je, ma ogromny wpływ na jego zdrowie, w tym także na odporność. - Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na kwasy omega 3 - mówi Judyta Malagowska, magister dietetyki. - Idealnie by było przyrządzać dziecku rybę nawet trzy razy w tygodniu. Najlepsze są te najtłustsze i przede wszystkim morskie. Idealne będą więc dorsz, flądra czy makrela. Ważny jest również drugi kwas - omega 6, zawarty w olejach roślinnych: słonecznikowym i rzepakowym.

Dodać oleje do diety przedszkolaka można w bardzo prosty sposób - np. przyrządzając z nich lekki sos do sałatek lub surówek. Odporność u dzieci podniosą także przeciery i soki owocowe.

- Ze względu na zawartość witaminy C, polecić trzeba świeże soki z pomarańczy i grejpfrutów - podkreśla Judyta Malagowska.

<!** reklama>

Nie można zapomnieć o rozgrzewających zupkach. Warto do nich dodać brokuły, kalafiora, paprykę.

- Aby uchronić dziecko przed częstymi infekcjami, należy przede wszystkim zmniejszyć ilość cukru w diecie. Do słodzenia napojów zamiast zwykłego białego cukru można używać brzozowego lub stewii - działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie - informuje Joanna Scheffs, dietetyczka.

- Herbatę posłodzić można także miodem. Ale uwaga! Miód bywa silnym alergenem, podawanie go rozpocząć można, gdy dziecko skończy 3 lata. Trzeba też pamiętać, że miód dodajemy do napoju, który ma najwyżej około 30 stopni Celsjusza, w innym wypadku traci on swoje właściwości - mówi Judyta Malagowska. - Miód działa bakteriobójczo, antywirusowo, a także zawiera sporo magnezu i żelaza.

Dorośli często stosują czosnek jako naturalny antybiotyk. Czy można podawać go również dzieciom?

- Czosnek jest ciężkostrawny, w związku z tym można go zacząć wprowadzać do diety dzieci od 4-5 roku życia - mówi dietetyk.

Ze względu na intensywny smak i zapach czosnku dzieci często kręcą na jego widok nosem. Należy go więc podawać stopniowo, np. jako dodatek do sosu, przyrządzanego na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku.

Co jeszcze pozytywnie wpłynie na odporność naszego dziecka?

- Trzeba sięgnąć do przepisów naszych babć, np. na sok z czarnego bzu, z brzozy albo jagód. Na ból gardła polecam sok z cebuli (do pokrojonej cebuli dodajemy cukier, tak przygotowaną miksturę odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce). Zamiast zwykłej czarnej herbaty zimą idealny będzie napar przygotowany z imbiru, z dodatkiem miodu i cytryny. Babcie i mamy powtarzały nam też, żeby jeść pietruszkę - bardzo słusznie, ponieważ zawiera ona bardzo dużo witaminy C.

Menu malucha powinno się składać z pięciu dań dziennie.

- Dzieci w wieku przedszkolnym zazwyczaj nie są w stanie zjeść dużego posiłku naraz. Dlatego też zdrowe żywienie polega na podaniu im pięciu mniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Śniadanie, obiad oraz kolacja powinny być bardziej obfite, natomiast drugie śniadanie i podwieczorek lekkie - dodaje Joanna Scheffs. Jesienią na śniadanie warto przyrządzić dziecku np. owsiankę na mleku, do której dodamy świeże owoce (gruszkę, śliwkę, jabłko). Jeśli decydujemy się na kanapki, to pamiętajmy, aby były z pełnoziarnistego pieczywa i koniecznie posmarowane masłem np. z dodatkiem czosnku. Na obiad podać możemy rybę z ciemnym ryżem i tartą marchewką skropioną olejem roślinnym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska