W skrócie
Mam dziś dla ciebie przepis na jeden z moich ulubionych tortów. Przygotowuję go zawsze zimą, na urodziny mojej córki. Uwielbiam go za trzy rzeczy: smak, prostotę i brak konieczności pieczenia. Tort robi się bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Wystarczy przygotować krem z mascarpone, przełożyć nim biszkopty i udekorować białą czekoladą z malinami. Połączenie tych składników tworzy genialny efekt smakowy.
Zimowy tort z mascarpone i białą czekoladą – przepis bez pieczenia
Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Porcja: 6-10 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- opakowanie biszkoptów,
- maliny,
- 250 g mascarpone,
- 200 g śmietanki 30%,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 g cukru pudru,
- 50 g białej czekolady.
Polecam także: Kruche babeczki z budyniem i owocami
Jak przygotować tort bez pieczenia z mascarpone i malinami?
- Najpierw zalałam żelatynę odrobiną wody i zostawiłam, aby napęczniała.
- Przygotowałam krem mascarpone: wymieszałam mascarpone z jogurtem i cukrem pudrem za pomocą rózgi.
- Żelatynę przelałam do rondelka, dodałam dwie łyżki śmietanki i lekko podgrzałam. Zostawiłam do przestygnięcia.
- Żelatynę dodałam do kremu mascarpone i wymieszałam.
- Pozostałą śmietankę ubiłam w mikserze i stopniowo dodałam do kremu mascarpone, delikatnie wymieszałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam biszkoptami. Położyłam na nich warstwę kremu, a na niej część malin. Następnie położyłam znowu biszkopty i krem.
- Na wierzchu ułożyłam maliny i startą na grubych oczkach tarki białą czekoladę.
- Wstawiłam tort do lodówki na trzy godziny.
Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak przygotować tort z mascarpone.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?