MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ryba z maliną? Czemu nie!

Katarzyna Słomska
Bezowy deser, delikatna sałatka czy lekki chłodnik z domowym makaronem albo pieczony łosoś, wszystko podane z dodatkiem owoców. Lato to czas, kiedy możemy poeksperymentować w kuchni.

Bezowy deser, delikatna sałatka czy lekki chłodnik z domowym makaronem albo pieczony łosoś, wszystko podane z dodatkiem owoców. Lato to czas, kiedy możemy poeksperymentować w kuchni.

Lato to pora, kiedy na targowiskach możemy kupić nasze polskie owoce. Korzystajmy z tego, ponieważ większość z nich pojawia się zaledwie na kilka tygodni. Jakich owoców używać do letnich potraw? Właściwie wszystkich, byle świeżych, bo te zawierają witaminy i pozytywnie działają na nasz organizm.<!** reklama>

Jak radzi Joanna Scheffs, dietetyczka z poradni „Mój Dietetyk” - powinniśmy jeść owoce sezonowe, które rosną w naszym otoczeniu, np., w sadzie. - Nie są one transportowane z dalekich krajów, więc są zawsze świeże i pod ręką.

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby truskawek. Te powoli się kończą, dlatego to ostatni moment, żeby stworzyć z ich udziałem kulinarne dzieło. Z truskawek zrobimy przepyszny koktajl (miksując owoce z cukrem i kefirem), doskonale sprawdzą się także jako dodatek do galaretek, np. z biszkoptem. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z bezami i bitą śmietaną. Z truskawek możemy przygotować również lodowy sorbet. Nadają się także na obiad jako szybkie danie, składające się z makaronu, pokruszonego twarogu i pokrojonych truskawek z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego. Efektownie będzie też wyglądał piętrowy deser, który stworzymy układając warstwami truskawki, serek mascarpone i bakalie z tartą czekoladą na górze. Dla osób, które lubią trochę poeksperymentować w kuchni, polecić można zdrową przystawkę: sałatkę ze świeżym szpinakiem, mozzarellą i truskawkami polanymi balsamiczno-czekoladowym sosem.

Na targach kupić możemy też czereśnie. Pysznie smakują jedzone na surowo, ale należy pamiętać, żeby nie jeść ich na pusty żołądek. Kompot z czereśni ugasi pragnienie, a czereśniowa zupa o konsystencji kisielu na bazie wody i mączki ziemniaczanej, z pewnością zasmakuje wszystkim dzieciom i nie tylko.

- Letnią porą proponujemy naszym klientom pięknie wyglądające, przepyszne kolorowe tarty - mówi Aleksandra Sowa, mistrzyni cukiernictwa z cukierni Sowa. - Najlepszymi dodatkami do tego typu słodkości są maliny, jagody czy borówki - dodaje. Przygotowanie tarty to nic trudnego, grunt to mieć dobrą formę do pieczenia. Ciasto nie jest skomplikowane, składa się z mąki, masła, jajek i cukru. Jako kremu możemy użyć śmietany lub wspomnianego już serka mascarpone.

Maliny dobrze smakują też w połączeniu z rybą. Aby zaskoczyć gości nowym smakiem. warto spróbować łososia z malinowym winegretem (do sosu poza owocami dodajemy: cebulę, musztardę i oliwę z oliwek).

Do ciast najlepiej nadają się rabarbar i agrest. Owoce te można kłaść na wierzch ciast drożdżowych albo proszkowych. Jagody i wiśnie dobrze nadają się na letnią zupę z domowymi kluskami. Cała rodzina z pewnością ucieszy się z podwieczorka, którym będą jagodzianki lub modne ostatnio muffinki, w wersji wakacyjnej z dodatkiem jagód.

- Owoce te nadają się też na grilla. Pokrojone na plasterki brzoskwinie czy gruszki kładziemy na specjalne grillowej tace i poddajemy procesowi karmelizacji - radzi Grzegorz Parczewski, mistrz świata w grillowaniu. - Natomiast owocowe sosy, np. malinowe i żurawinowe, polecam w połączeniu z kurczakiem i indykiem - dodaje kucharz. Nie można też zapomnieć o jabłkach, z papierówek przygotujemy mus do szarlotki. Szybkim deserem będą też pieczone w całości w piekarniku owoce, a zamiast niezdrowych czipsów, można rodzinie zaproponować cienko pokrojone i wysuszone jabłka. Z bardziej egzotycznych owoców - arbuzów, przygotujemy lekką sałatkę z fetą i rukolą. Szybkie i pożywne śniadanie zjemy miksując koktajl leśny, z jogurtem naturalnym, bananem, malinami, jagodami, płatkami owsianymi i garścią migdałów.


Placek z agrestem i porzeczkami

Składniki:

40 dag agrestu

30 dag czerwonych porzeczek

20 dag marcepanu

2 i 1/3 szkl. mąki pszennej

1 i 2/3 szkl. śmietany kremówki

1 szkl. cukru

5 jajek

1 laska wanilii

1 op. proszku do pieczenia

Owoce umyć. Marcepan pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z wanilią i cukrem. Następnie wbić jajka, cały czas ubijając mikserem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmarować masłem i rozsmarować na niej ciasto. Na wierzch rozsypać pokrojone kawałki marcepanu. Piec 10 min. w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyjąć blachę, rozłożyć na niej porzeczki i agrest i piec kolejne 30 min. Upieczone, ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.


Warstwowy koktajl owocowy

Składniki:

6 owoców kiwi

150 mililitrów soku ananasowego

2 brzoskwinie

100 mililitrów soku pomarańczowego

200 mililitrów jogurtu naturalnego

łyżka miodu

Wszystkie owoce umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kiwi obrać, pokroić i zmiksować z sokiem ananasowym. Brzoskwinie również pozbawić skórki, wyjąć pestkę, rozdrobnić, zmiksować z sokiem pomarańczowym. Jogurt wymieszać z miodem. Na dno wysokiej, przezroczystej szklanki wlać zmiksowany sok z kiwi. Następnie dodać warstwę z jogurtem. Dalej wlać zmiksowane brzoskwinie. Kolorowy koktajl zakończyć warstwą soku z kiwi. Koktajl podawać schłodzony z listkiem mięty.


Łosoś z malinami

Składniki:

2 filety z łososia sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2-3 łyżki roztopionego masła 100 g malin 1/2 małej cebulki, pokrojonej w kostkę 1 łyżka cukru 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki czerwonego octu winnego

Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlać masło i ułożyć rybę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Maliny zmiksować, przelać do garnka. Dodać sparzoną gorącą wodą cebulę, cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Ponownie zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Łososia podawać polanego 2 łyżkami sosu.


Zupa jagodowa z kluskami

Składniki na zupę: 1 litr wody 3 szklanki jagód 6 łyżek cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Składniki na kluski: 2 szklanki mąki pszennej- 2 jajka

szczypta soli

1/2 szklanki zimnej wody Jagody umyć, następnie odsączyć. Owoce wsypać do garnka, wlać wody, dodać cukier i zagotować. Do smaku zagęścić jogurtem naturalnym. Mąkę, jajka i sól wymieszać tworząc ciasto o dość gęstej konsystencji. Zagotować wodę, do wrzątku wrzucać formowane łyżeczką małe kluski, gotować około 3 minut. Odcedzić. Na głęboki talerz wyłożyć kluski, następnie zaleć je zupą jagodową. Danie doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska