Łosoś ze szpinakiem i gorgonzolą
Składniki:
ok. 360 g filetu z łososia
ok. 100 g świeżego szpinaku (u mnie młody baby)
100 gramów sera Gorgonzola (u mnie dolce, łagodny)
150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 średnia cebula – ok. 125 g
2 ząbki czosnku – ok. 12 g
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filet z łososia podzielić na 3 równe części (każda po ok. 120 g). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Następnie na patelnię wrzucić łososia (skórą do dołu) i smażyć przez ok. 3-4 minuty (w zależności od grubości filetu) aż podsmaży się do 2/3 wysokości. Kolejno obrócić rybę na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty (do czasu aż cały filet będzie upieczony w środku). Po usmażeniu wyłączyć palnik i odstawić filety z łososia na bok.
Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę.
Czosnek obrać z łupinek, a następnie przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Ser gorgonzola pozbawić niejadalnej skórki, a resztę pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju). Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć przez ok. 30 sekund. Kolejno wrzucić na patelnię szpinak i smażyć do czasu aż zwiędnie, co jakiś czas mieszając. Dodać śmietankę i poczekać aż zacznie wrzeć. Następnie wrzucić rozdrobniony ser gorgonzola i mieszać cały czas aż ser pleśniowy dokładnie się roztopi. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
Na koniec wrzucić wcześniej usmażone filety z łososia i smażyć jeszcze całość przez około 2 minuty, do czasu aż ryba się podgrzeje, a sos gorgonzola nieco zgęstnieje. Podawać np. z makaronem tagliatelle. Smacznego!