Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czary mary z kawy na upały. Mistrzyni Polski w parzeniu kawy metodami alternatywnymi zdradza Czytelnikom „Nowości” tajniki swojej profesji

Alicja Cichocka-Bielicka
Warsztat pracy baristy przypomina  laboratorium alchemika. Na zdjęciu Kamila Adamiec, mistrzyni w tej branży
Warsztat pracy baristy przypomina laboratorium alchemika. Na zdjęciu Kamila Adamiec, mistrzyni w tej branży Grzegorz Olkowski
Dla niej każdy klient to juror, a każdy kolejny dzień to zawody - Kamila Adamiec, najlepsza polska baristka zdradza, jak zaparzyć kawę po mistrzowsku.

Zaczynała jak niemal każdy barista od stania za barem i serwowania setek kaw z ekspresu.

Mieliśmy bardzo dobry dwufazowy ekspres z dziesięcioma przyciskami, a używaliśmy jednego, który poznaliśmy podczas tak zwanego szkolenia - Kamila Adamiec przyznaje, że zżerała ją ciekawość i denerwowało, jak mało wie o kawie.

Dziś 25-latka o ziarnach i sposobach parzenia może mówić godzinami, zna odpowiedź (prawdopodobnie) na każde pytanie dotyczące kawy.

Alchemik za barem

Kamila to zeszłoroczna mistrzyni zawodów Brewers Cup 2018 w parzeniu kawy metodami alternatywnymi, innymi niż ekspres ciśnieniowy. Puchar z zawodów z dumą eksponuje w swojej małej kawiarni „Nano” przy ulicy Podmurnej 17 w Toruniu, gdzie można ją na co dzień spotkać.

Kamila wygrała zawody serwując kawę z dripa, czyli manualny zaparzacz, do którego wkłada się filtr z papieru. Dla baristy to jeden najbardziej wymagających przyrządów.

POLECAMY

Chcecie wybrać się na niedzielny obiad całą rodziną? Zobaczcie, które toruńskie lokale są przyjazne dla rodzin z dziećmi. Czytaj też:Zarobki w wojsku 2019Zarobki w policji 2019Zarobki nauczycieli. Paski płacoweWszystkie zawarte w publikacji dane pochodzą z serwisu tripadvisor.com z marca 2019 roku.

TOP 20 Najlepsze lokale dla rodzin z dziećmi w Toruniu wedłu...

Żeby każda filiżanka ciemnego napoju smakowała tak samo, barista musi być jak aptekarz, precyzyjnie odmierzyć na wadze porcję kawy, kontrolować ilość wody, jej temperaturę, a nawet poziom zmineralizowania.

- Na smak kawy ze stalowego filtra wpływa kilkadziesiąt czynników, nawet to, czy dzień jest upalny czy zimny - tłumaczy Kamila. Przyrządzając czarną miksturę, zachowuje się jak alchemik. - Każdy klient jest jak juror, a każdy dzień to mistrzostwa - to jej dewiza i trudno mieć co do tego wątpliwości, obserwując, z jakim zaangażowaniem przygotowuje kolejne porcje aromatycznego napoju.

Dobra kawa, czyli jaka?

Jeśli obsługa kawiarni wie, jaką kawę ma w młynku i potrafi powiedzieć o niej choć kilka zdań, to dobrze trafiliśmy - podkreśla Kamila.

Jurorów zwycięskich zawodów zachwyciła m.in. swoją rozległą wiedzą na temat kawy.

- Poza tym, że przygotowałam trzy porcje takiej samej kawy z dripa, opowiadałam też skąd pochodzą ziarna, których użyłam - osobiście stawia na kawę z segmentu speciality coffee, a więc w jakości gwarantowanej przez Cup off Excellence (CoE), organizację, która w 100-punktowej skali ziarnom z najwyższej półki przyznaje powyżej 80 punktów.

POLECAMY

Pulpety z kaczki z buraczkami, zupa cytrynowa i domowy kompot to przysmaki oferowane przez Gospodę „Pod rumianym jabłkiem”. Zainteresowanie podwłocławskim lokalem jest tak duże, że często brakuje miejsc. To wszystko z powodu wiosennej wizyty Magdy Gessler.SZCZEGÓŁY I ZDJĘCIA NA KOLEJNEJ STRONIE >>>tekst: Justyna Wojciechowska-NarlochCzytaj także: Lista lokali w Kujawsko-Pomorskiem, które odwiedziła Magda Gessler z ekipą "Kuchennych rewolucji" TVN

"Kuchenne rewolucje" w Kujawsko-Pomorskiem. Magda Gessler w ...

Najlepszej jakości kawa to koszt rzędu 150 zł za kilogram, trudno więc dziwić się, że kawiarnie rzadko po nie sięgają, ale to się zmienia. W Toruniu jest już kilka takich miejsc.

- Jakość ziaren to jedno, dla mnie liczy się też fakt, że produkcja kawy odbywa się z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju, a więc środowiska i godnej płacy dla ludzi - podkreśla mistrzyni.

Kawowe magie

Barista musi nie tylko posiadać rozległą wiedzę, ale potrafić zaskoczyć kawosza.

Są klienci, którzy klasyczną mocha piją codziennie z domowego ekspresu, od baristy oczekują efektu „wow” - na nadchodzące upały mistrzyni proponuje nitro coffee, kawę z azotem.

Warto obejrzeć: Policyjna specgrupa w Kujawsko-Pomorskiem

- W konsystencji i teksturze przypomina piwo stoutowe z charakterystyczną pianką, ale jest to zimna kawa. Jak powstaje? Ziarna zalane wodą przez wiele godzin „parzą się” w lodówce, filtrowane łączę ze 100-procentowym azotem - to małe mistrzostwo baristka poleca na nadchodzące upalne dni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska