Czary mary z kawy na upały. Mistrzyni Polski w parzeniu kawy metodami alternatywnymi zdradza Czytelnikom „Nowości” tajniki swojej profesji

Alicja Cichocka-BielickaZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (3 zdjęcia)
Dla niej każdy klient to juror, a każdy kolejny dzień to zawody - Kamila Adamiec, najlepsza polska baristka zdradza, jak zaparzyć kawę po mistrzowsku.

Zaczynała jak niemal każdy barista od stania za barem i serwowania setek kaw z ekspresu.

Mieliśmy bardzo dobry dwufazowy ekspres z dziesięcioma przyciskami, a używaliśmy jednego, który poznaliśmy podczas tak zwanego szkolenia - Kamila Adamiec przyznaje, że zżerała ją ciekawość i denerwowało, jak mało wie o kawie.

Dziś 25-latka o ziarnach i sposobach parzenia może mówić godzinami, zna odpowiedź (prawdopodobnie) na każde pytanie dotyczące kawy.

Alchemik za barem

Kamila to zeszłoroczna mistrzyni zawodów Brewers Cup 2018 w parzeniu kawy metodami alternatywnymi, innymi niż ekspres ciśnieniowy. Puchar z zawodów z dumą eksponuje w swojej małej kawiarni „Nano” przy ulicy Podmurnej 17 w Toruniu, gdzie można ją na co dzień spotkać.

Kamila wygrała zawody serwując kawę z dripa, czyli manualny zaparzacz, do którego wkłada się filtr z papieru. Dla baristy to jeden najbardziej wymagających przyrządów.

POLECAMY

TOP 20 Najlepsze lokale dla rodzin z dziećmi w Toruniu wedłu...

Żeby każda filiżanka ciemnego napoju smakowała tak samo, barista musi być jak aptekarz, precyzyjnie odmierzyć na wadze porcję kawy, kontrolować ilość wody, jej temperaturę, a nawet poziom zmineralizowania.

- Na smak kawy ze stalowego filtra wpływa kilkadziesiąt czynników, nawet to, czy dzień jest upalny czy zimny - tłumaczy Kamila. Przyrządzając czarną miksturę, zachowuje się jak alchemik. - Każdy klient jest jak juror, a każdy dzień to mistrzostwa - to jej dewiza i trudno mieć co do tego wątpliwości, obserwując, z jakim zaangażowaniem przygotowuje kolejne porcje aromatycznego napoju.

Dobra kawa, czyli jaka?

Jeśli obsługa kawiarni wie, jaką kawę ma w młynku i potrafi powiedzieć o niej choć kilka zdań, to dobrze trafiliśmy - podkreśla Kamila.

Jurorów zwycięskich zawodów zachwyciła m.in. swoją rozległą wiedzą na temat kawy.

- Poza tym, że przygotowałam trzy porcje takiej samej kawy z dripa, opowiadałam też skąd pochodzą ziarna, których użyłam - osobiście stawia na kawę z segmentu speciality coffee, a więc w jakości gwarantowanej przez Cup off Excellence (CoE), organizację, która w 100-punktowej skali ziarnom z najwyższej półki przyznaje powyżej 80 punktów.

POLECAMY

"Pod rumianym jabłkiem": "Kuchenne rewolucje" znów w Kujawsk...

Najlepszej jakości kawa to koszt rzędu 150 zł za kilogram, trudno więc dziwić się, że kawiarnie rzadko po nie sięgają, ale to się zmienia. W Toruniu jest już kilka takich miejsc.

- Jakość ziaren to jedno, dla mnie liczy się też fakt, że produkcja kawy odbywa się z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju, a więc środowiska i godnej płacy dla ludzi - podkreśla mistrzyni.

Kawowe magie

Barista musi nie tylko posiadać rozległą wiedzę, ale potrafić zaskoczyć kawosza.

Są klienci, którzy klasyczną mocha piją codziennie z domowego ekspresu, od baristy oczekują efektu „wow” - na nadchodzące upały mistrzyni proponuje nitro coffee, kawę z azotem.

Warto obejrzeć: Policyjna specgrupa w Kujawsko-Pomorskiem

- W konsystencji i teksturze przypomina piwo stoutowe z charakterystyczną pianką, ale jest to zimna kawa. Jak powstaje? Ziarna zalane wodą przez wiele godzin „parzą się” w lodówce, filtrowane łączę ze 100-procentowym azotem - to małe mistrzostwo baristka poleca na nadchodzące upalne dni.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

g
gil

na upały najlepsze nietypowe, ale sprawdzone przepisy na kawę, ja zalazłem taki: https://www.cafesilesia.pl/Jest-tylko-jedna-taka-kawa-mrozona-blog-pol-1560431533.html

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3