MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały...
fot. Helen Harrop/flickr.com, CC BY-SA 2.0

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Drożdże

Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały „mięsny” dodatek do potraw takich jak pasty, pasztety czy kotlety z warzyw i/lub nasion roślin strączkowych, a także wędlin z seitana czy zup, który dodaje im mięsnego smaku i cennych składników, takich jak białko i związki mineralne. Są też dostępne w formie słonej pasty – brytyjskiej Marmite i australijskiej Vegemite.

W 100 g dezaktywowanych drożdży:
białko: 47 g
żelazo: 6,9 mg
kalorie: 320 kcal

W 100 g pasty drożdżowej:
białko: 23 g
żelazo: 4 mg
kalorie: 185 kcal

Zobacz również

IV LIGA. Tuzin goli i pięć czerwonych kartek w meczu Orła Ryczów z Bochnią. ZDJĘCIA

IV LIGA. Tuzin goli i pięć czerwonych kartek w meczu Orła Ryczów z Bochnią. ZDJĘCIA

Słuchacze UTW Gąsawa wysłuchali historii o repatriantach z Kazachstanu. Zdjęcia

Słuchacze UTW Gąsawa wysłuchali historii o repatriantach z Kazachstanu. Zdjęcia

Polecamy

Najprostszy dżem do zrobienia. Gęsty i pyszny, idealny do chleba, naleśników i ciast

Najprostszy dżem do zrobienia. Gęsty i pyszny, idealny do chleba, naleśników i ciast

Ten popularny antywirus został zakazany przez rząd. Zobacz, dlaczego

Ten popularny antywirus został zakazany przez rząd. Zobacz, dlaczego

Zespół ds. pragmatyki zawodowej nauczycieli bez... nauczycieli? ZNP uspokaja

Zespół ds. pragmatyki zawodowej nauczycieli bez... nauczycieli? ZNP uspokaja