Ekologiczne i tradycyjne na święta. Co można znaleźć w sieci?
Prawdziwe rarytasy z kategorii domowe wędliny także możemy nabyć w sieci. Gospodarz z okolic nadmorskiej Rumi, który na smakołyki przerabia trzodę chlewną z własnej zagrody, proponuje nam polędwiczki, szynki, kiełbasę, kabanosy i schab w cenach od 25 do 35 zł za kilogram. Do wędzenia używa drzewa z czereśni i wiśni. Pod Solcem Kujawskim znajduje się inny rolnik, który wraz z żoną produkuje wyroby mięsne bazując na własnej hodowli. Zastrzega przy tym, że metody ich produkcji są tradycyjne – takie jak stosowano pół wieku temu. U pana Piotra najdroższe są szynka kulka i schab wędzony – po 32 zł za kilogram. Biała kiełbasa jest o złotówkę tańsza, a pasztetową kupić można za 14 zł za kilogram. Cena kaszanki to 11 zł, wędzonej słoniny 8 zł, a salcesonu czarnego – 9 zł.
Zobacz także:
Świąteczny catering w Toruniu. Do kiedy zamówienia i za ile?
12 potraw na wigilijny stół. Przepisy na święta
Ciekawostką na świątecznym stole mogą być też wędliny dojrzewające. Przez internet zamówić można taką właśnie pierś z gęsi (marynowaną w soli, cukrze i ziołach, a potem suszoną) – 89 zł za kilogram oraz z kaczki – 49 zł za kilogram.