Obejrzyj: Odkrywamy Toruń. Tajemnice Lewobrzeża
Iga z Torunia w „MasterChef Junior” przyrządza prawdziwe pyszności!
6 marca swoją premierę miał pierwszy odcinek siódmej już edycji kulinarnego show „MasterChef Junior”. W siedemnastce najlepiej gotujących młodych kucharzy znalazła się Iga Mosiołek-Kuś z Torunia. Ma 9 lat, na co dzień dziewczynka uczy się w III klasie szkoły podstawowej. Od zawsze wraz z bratem pomagała mamie w kuchni. Jej samodzielna przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w grudniu 2020 roku od… spalonych pierników. Dziewczynka jednak nie poddała się i dalej próbowała swoich sił w wypiekach.
Zobacz koniecznie
- Zaczęły mi wychodzić biszkopty bezglutenowe, są bardzo dobre, pomimo tego że nie zawierają glutenu. Przygotowałam je dla mojej mamy, która go nie toleruje – mówi Iga i dodaje, że bardzo lubi bawić się konsystencjami kremów, różnymi smakami, kolorami i dekoracjami. Mimo młodego wieku, już ma sporo zamówień na wypieki.
- Najbardziej lubię robić tartaletki, torty i inne desery. Moim popisowym daniem jest tartaletka, którą w programie zrobiłam dla Viki Gabor. Tartaletka była wykonana z puree z korzenia pietruszki, ziemniaka i rzodkiewki oraz z klasycznym farszem do ravioli – mówi Iga.
Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:
W Toruniu można zjeść wypieki uczestniczki „MasterChef Junior”
Na co dzień w domu obiady gotuje raczej mama Igi, pani Karolina Kuś, ale dzieci chętnie jej pomagają. Iga, jeśli tylko ma czas, przygotowuje desery. Jej wypieków można spróbować podczas śniadań w Hotelu Czarna Róża przy ul. Rabiańskiej w Toruniu, który prowadzi mama dziewczynki.
- Ostatnio w weekend zrobiłam eklery ze słonym karmelem i bananami oraz muffiny – mówi Iga.
Oprócz gotowania torunianka uwielbia rysować. Uczęszcza na zajęcia plastyczne w Galerii i Ośrodku Plastycznej Twórczości Dziecka. - Od roku gram również na ukulele. Lubię też jazdę na rolkach, desce i na koniu – mówi Iga. Poza tym w wolnym czasie czyta, prowadzi dziennik i kreatywnie spędza czas.
Iga nie może zdradzić, jak poszło jej w programie, ale jest pewna, że miło będzie wspominać każdego z jurorów.
- Michel bardzo pomógł mi w pierwszym odcinku, Tomek był bardzo zabawny i podobały mi się jego „sprzeczki” z Michelem, a Ania umiała docenić ciężką pracę uczestników – mówi.
Polecamy
Na razie dziewczynka trzyma się w czołówce programu. Jurorzy wyróżnili zarówno jej danie z użyciem kukurydzy, jak i danie wegetariańskie. Iga przyznaje, że na co dzień stara się jeść mało mięsa. - Żal mi zwierząt, które są słodkie i nie powinno się ich jeść, tylko na nie patrzeć – uważa dziewięciolatka.
Kazik Józefowicz w MasterChef Junior
Przypomnijmy, że w szóstej edycji show Kazik Józefowicz ze Starego Torunia dotarł do finału. Choć chłopiec nie wygrał programu, zapewniał, że będzie wspominał go jako wspaniałą przygodę i spełnienie marzeń.
- Super mi się gotowało, mogłem eksperymentować ze wszystkim. Gotowałem to, co chciałem. Dużo się nauczyłem. Poznałem nowych przyjaciół. Zobaczyłem, jak się nagrywa program telewizyjny– wylicza młody kucharz. - Wszystko mi się podobało. Było super! – podsumowuje.
Igę Mosiołek-Kuś będzie można zobaczyć w kolejnym odcinku „MasterChef Junior” już w najbliższą niedzielę, o godz. 20 na kanale TVN. Trzymamy kciuki za toruniankę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?