- Mam dylemat, gdzie kupić jaja na święta. W sklepie, na targowisku, a może wybrać się na wieś? - zastanawia się pani Wanda.
[break]
Jest poprawa
Jajka różnią się zarówno tym, z jakiej hodowli kur pochodzą, jak i wagą. - Robiliśmy kontrolę oznakowania na targowiskach i w sklepach. Nie mamy zastrzeżeń do sprzedawców. Bardzo się pod względem poprawiło - przyznaje Wiesława Szatkowska, dyrektor toruńskiej delegatury Inspekcji Handlowej. - Nie ma też problemu z wagą. Jest zazwyczaj zgodna z deklarowaną. Sprawdzaliśmy skrupulatnie w wielu miejscach.
Jeśli kupujemy jajka na targowisku, to warto wiedzieć, że mogą one być nieoznakowane, jeśli ktoś sprzedaje poniżej pięćdziesięciu sztuk. Wtedy jednak powinna być widoczna informacja, skąd jajka pochodzą, czyli nazwa fermy, bądź też nazwisko hodowcy i adres.
Jajka najczęściej kupujemy w opakowaniach po dziesięć sztuk. Za jedno opakowanie zapłacimy od 2,99 zł do 10 zł.
- Jajka ekologiczne są oczywiście dużo droższe od tych w sklepach. Ja kupuję od sprawdzonych hodowców - zaznacza Wiesława Szatkowska. - Na pewno ciasto na bazie dobrych jajek jest smaczniejsze. Specyficzny smak mają jajka od kurek zielononóżek. Inaczej
wyglądają, są mniejsze i jaśniejsze.
Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza spożywanie jaj w diecie zdrowego człowieka. Są kwasotwórcze, dlatego, aby zachować zrównoważoną dietę, warto pamiętać o obecności w niej pokarmów zasadowych, takich jak kasze czy warzywa.
Amatorów jajecznicy na pewno ucieszy fakt, że jajka można bezpiecznie smażyć na maśle, bo białko ścina się już przy 60 stopniach, a więc zanim jeszcze masło zacznie wytwarzać toksyczne związki.
Zwarte i okrągłe
Przed użyciem do potraw jajka należy umyć pod bieżącą wodą i sparzyć przez zanurzenie w wodzie o temp. 80-100 stopni Celsjusza przez 8-10 sekund.
- Nie zaleca się spożywania surowych jaj - zaznacza Hanna Wolska, inspektor sanitarny w Toruniu. - Jajka należy przechowywać w lodówce lub chłodnej spiżarni w wydzielonym miejscu. Nie myje się ich przed schowaniem, bo zabieg ten powoduje usunięcie otoczki chroniącej przed drobnoustrojami.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Po rozbiciu żółtko powinno być zwarte i okrągłe, a białko - gęste. Nie powinno się rozlewać. Jeśli jajka gotujemy, to warto do wody wlać odrobinę octu. Wtedy łatwiej będzie je obierać ze skorupek.
Jajka na miękko wkłada się do zimnej wody, następnie doprowadza do wrzenia i gotuje 3 minuty, na średnio twardo 4 minuty, na twardo 6 minut.
Oznakowanie i waga jaj
- Co oznaczają cyfry od których zaczyna się kod? 0 - jajka z produkcji ekologicznej; 1 - z chowu na wolnym wybiegu; 2 - z chowu ściółkowego; 3 - z chowu klatkowego
- Występują w czterech rozmiarach: S (poniżej 53 g); M (53-63 g); L (63-73 g); XL (ponad 73 g).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?