Jaki drink jest w ostatnich latach alkoholowym przebojem karnawału?
Jest europejska tendencja, aby jednym ze składników drinków było wino musujące. Prawda jest taka, że rzadko bywa to u nas praktykowane. Wina musującego używa się np. do przyrządzenia kir royal z likierem z czarnej porzeczki. Podobnie można je udanie połączyć z likierem brzoskwiniowym. U nas wszystko kręci się wokół słodko-kwaśnych smaków. W ostatnich czasie zaobserwowałem odejście od mocno słodkich drinków. Nie pija się już pina colady, podążając bardziej w egzotykę opartą na świeżych owocach i całej masie wódek smakowych.
Polacy lubią eksperymentować?
Tak. I robią to coraz śmielej. Ostatnio popularne stało się picie drinków w tzw. shotach. Przyrządza się kilka różnych drinków w małych porcjach. W takich przypadkach ich bazą zawsze jest ten sam alkohol. Goście szybko wypijają różne smaki i dalej idą się bawić.
Przy barze klienci wiedzą co zamawiać, czy wciąż zdają się na barmana?
Jest grupa drinków, która jest powszechnie znana, a przez to często zamawiana. Mojito, sex on the beach, cosmopolitan... Osobiście zawsze staram się namówić do posmakowania czegoś nowego. Może drink na świeżych owocach? Może z bazylią? Wzbogacony smakiem ogórkowym? Zrobiony na rozmarynie?
Więcej w sobotnim wydaniu "Nowości".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?