Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak udanie łączyć alkohol ze słodkimi i kwaśnymi smakami?

Redakcja
Rozmowa z MARKIEM OJCZYKIEM, toruńskim barmanem, który opowiada o niebanalnych drinkach i sekretach swojego zawodu.

Jaki drink jest w ostatnich latach alkoholowym przebojem karnawału?

Jest europejska tendencja, aby jednym ze składników drinków było wino musujące. Prawda jest taka, że rzadko bywa to u nas praktykowane. Wina musującego używa się np. do przyrządzenia kir royal z likierem z czarnej porzeczki. Podobnie można je udanie połączyć z likierem brzoskwiniowym. U nas wszystko kręci się wokół słodko-kwaśnych smaków. W ostatnich czasie zaobserwowałem odejście od mocno słodkich drinków. Nie pija się już pina colady, podążając bardziej w egzotykę opartą na świeżych owocach i całej masie wódek smakowych.

Polacy lubią eksperymentować?

Tak. I robią to coraz śmielej. Ostatnio popularne stało się picie drinków w tzw. shotach. Przyrządza się kilka różnych drinków w małych porcjach. W takich przypadkach ich bazą zawsze jest ten sam alkohol. Goście szybko wypijają różne smaki i dalej idą się bawić.

Przy barze klienci wiedzą co zamawiać, czy wciąż zdają się na barmana?

Jest grupa drinków, która jest powszechnie znana, a przez to często zamawiana. Mojito, sex on the beach, cosmopolitan... Osobiście zawsze staram się namówić do posmakowania czegoś nowego. Może drink na świeżych owocach? Może z bazylią? Wzbogacony smakiem ogórkowym? Zrobiony na rozmarynie?

Więcej w sobotnim wydaniu "Nowości".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska