- Tak, lubię przygotowywać posiłki, choć, niestety, ze względu na tryb mojej pracy - głównie liczne popołudniowo-wieczorne zebrania - brakuje mi na to czasu - mówi radny.
Zapewnia, że oprócz tradycyjnych polskich potraw jest wielkim miłośnikiem kuchni włoskiej.
Kulinarne inspiracje radny czerpie z różnych źródeł. Czasami jest to Internet, czasami programy telewizyjne.
- Kiedy jem poza domem i coś przypadnie mi do gustu, staram się dokładnie przeanalizować, jakie składniki występują w tej potrawie. Później w Internecie szukam wskazówek, jak ją przyrządzić - dodaje Michał Rzymyszkiewicz.
Poprosiliśmy pana Miachała o przepis na jedno z ulubionych dań. Wybór padł na pierogi z pieca, do przygotowania których potrzebne są: 3 szklanki mąki (do ciast drożdżowych), 4 łyżki oleju, jedna czwarta kostki drożdży, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka soli oraz szklanka ciepłej wody. Farsz: smażone z cebulą i czosnkiem mięso mielone, fasola czerwona, pomidory/przecier lub smażona pierś z kurczaka (w przyprawie gyros), kukurydza, ser żółty plus odrobina jogurtu naturalnego i koperku.
- Najpierw należy rozpuścić drożdże w wodzie - instruuje Michał Rzymyszkiewicz. - Następnie trzeba połączyć dokładnie wszystkie składniki i całość odstawić na 30 minut. Później należy rozwałkować ciasto, wyciąć np. miseczką kawałki ciasta, do których trzeba włożyć farsz i je zakleić, formując pierogi. Układamy je na blachę wysmarowaną olejem i umieszczamy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Pieczemy przez ok. 10 minut. (mm)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?