Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

[Kulinarny Toruń] Dla tak dobrej czarniny warto zmienić trasę

jwn
Na zdjęciu (od prawej): menedżer Małgorzata Deleszek i właściciel lokalu Patryk Pedrycz przyjmują nagrodę od zastępcy redaktora naczelnego "Nowości" Mariusza Załuskiego
Na zdjęciu (od prawej): menedżer Małgorzata Deleszek i właściciel lokalu Patryk Pedrycz przyjmują nagrodę od zastępcy redaktora naczelnego "Nowości" Mariusza Załuskiego Sławomir Kowalski
Karczma „Siwy Dym” z Łysomic to zwycięzca tegorocznego konkursu „Kulinarny Toruń”. Drugie miejsce w naszym plebiscycie zajęła pizzeria „Venus” z ulicy Broniewskiego w Toruniu, a trzecie - zajazd „Rytkówka” w Obrowie.

[break]
Droga krajowa nr 91 prowadząca z Trójmiasta przez Toruń na południe Polski, a przy niej w Łysomicach drewniana chałupa. Duży parking, plac zabaw i nieczynny o tej porze roku ogródek. To „Siwy Dym”, karczma, którą od dekady prowadzi Patryk Pedrycz.

- Najtrudniejsze w tym biznesie jest utrzymanie wciąż takiego samego, wysokiego poziomu usług. Nie można spocząć na laurach i wierzyć w to, że osiągnęło się sukces - mówi „Nowościom” właściciel łysomickiej karczmy. - Polacy podróżują po świecie, poznają różne smaki i są w stanie docenić jakość jedzenia. Jeśli dostaną nie to, czego oczekują, nie wrócą więcej. Ale do nas wracają.

„Siwy Dym” nie ma tradycyjnej karty. Menu wisi przy barze, co zmusza klientów do samoobsługi. To celowy zabieg. Chodzi o bliższą relację z personelem lokalu i rozmowę na temat lokalnych dań.

A w karczmie zamówić można prawdziwe pyszności. Hitem jest czarnina z kaczki podawana z kluskami ziemniaczanymi.

- Nasi stali klienci potrafią zjechać z autostrady, nadłożyć drogi tylko po to, by ją zjeść - mówi Małgorzata Deleszek, menedżerka „Siwego Dymu”.

W menu są też różne rodzaje robionych na miejscu pierogów. Zjeść też można wyborny żurek w chlebie, który wcześniej opiekany jest na grillu. To samo urządzenie służy do przygotowywania lubianych przez klientów mięs. Są też słodko-pikantne żeberka i codziennie świeżo pieczone ciasta.

Na zamówienie kuchnia przygotowuje pizzę w polskim wydaniu - pieczoną w chlebowym piecu, na grubym drożdżowym cieście, z boczkiem, a nawet kaszanką.

- Nie robimy zakupów w marketach czy dyskontach. Warzywa i owoce bierzemy od rolników, mięso z najlepszych hodowli - dodaje Patryk Pedrycz. - Tylko to daje gwarancję najwyższej jakości naszych dań.

Karczma „Siwy Dym” obsługuje klientów indywidualnych, ale urządzić w niej można także imprezy okolicznościowe jak chrzciny, komunie, urodziny. Chętnych nie brakuje.

W kolejnych wydaniach „Nowości” przedstawimy zdobywców drugiego i trzeciego miejsca w plebiscycie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska