W skrócie
Czerwona porzeczka to znakomity składnik wytrawnych dań i słodkich deserów. Jednak jeśli dysponujecie niewielką ilością czasu, zachęcamy do zrobienia kompotu z czerwonej porzeczki. Potrzeba tylko 20 minut, aby cieszyć się fenomenalnym smakiem znanym z wakacyjnych obiadów u babci.
Kompot z czerwonej porzeczki – klasyczny przepis z miętą
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g czerwonej porzeczki,
- 1 l wody,
- 20 g cukru,
- 6 listków mięty.
Czytaj także: Do butelek przelewam sok porzeczkowy. Prosty przepis dostałam od koleżanki
Jak zrobić kompot z czerwonej porzeczki?
Przygotowanie:
- Czerwone porzeczki należy umyć, oddzielić od gałązek i odszypułkować.
- Następnie w garnku trzeba zagotować wodę z cukrem.
- Do wrzątku należy dorzucić owoce, wymieszać i gotować przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania trzeba dorzucić listki mięty i odstawić kompot do wystudzenia.
- Gotowy kompot z czerwonej porzeczki można wlać do dzbanka, butelki z korkiem lub zamknąć w słoiku na zimę.
Wypróbuj także kompot z agrestu:
Kompot z czerwonej porzeczki – właściwości zdrowotne
Kompot ugotowany bez cukru lub z niewielką zawartością cukru będzie zdrową alternatywą wobec napojów owocowych dostępnych w sklepach spożywczych. W domowym kompocie znajdą się witaminy, które znaleźć można w owocach czerwonej porzeczki i naturalnie występujący cukier.
Porzeczka czerwona ceniona jest głównie ze względu na owoce – zawierają one bardzo dużo witaminy C oraz witaminy PP. Porzeczka agrest to gatunek nieco ostatnio zapomniany, a szkoda, bo owoce agrestu są bardzo smaczne i dostarczają wielu cennych witamin (to bogate źródło witamin C i A) oraz potasu. Porzeczka biała ma właściwości zbliżone do owoców odmiany czerwonej. Ze wszystkich odmian porzeczki najwięcej witaminy C i składników odżywczych oraz właściwości leczniczych ma jednak porzeczka czarna – pisała Agata Orzełowska na portalu Strona Zdrowia.
Dodatki do czerwonej porzeczki
Domowy kompot z czerwonej porzeczki można także zestawić z innymi owocami. Świetnie smakuje kompot z czerwonej porzeczki i jabłek. Można także mieszać porzeczki z truskawkami, rabarbarem, czereśniami lub agrestem. Poza sezonem można gotować kompot z mrożonych czerwonych porzeczek. W ten sposób uzyska się smak lata nawet zimą. Wśród przypraw do kompotu z czerwonych porzeczek warto sięgać po korę cynamonu. W szczególności, gdy kompot ugotowany będzie z użyciem jabłek lub gruszek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Obłędnie kruche ciasto z porzeczkami i budyniem. Sąsiadki będą prosić o przepis
- To naturalny środek na trawienie, odporność i nadciśnienie. Smak lata w butelce
- Najlepszy przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki. Przetestuj babciną recepturę
- Błyskawiczny deser czekoladowy z owocami. Ten krem wprost rozpływa się w ustach
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?