To już VII edycja tej wyjątkowej dla oczu i podniebienia uczty. Tym razem głównym bohaterem imprezy będzie jabłko. Nie zabraknie jednak także innych, wyjątkowych specjałów z różnych regionów kraju.
<!** Image 3 align=none alt="Image 194520" >
Misją Festiwalu Smaku w Grucznie jest prezentowanie tradycyjnego jedzenia i wszystkiego tego, co mu towarzyszy, czyli szeroko rozumianej kultury stołu, rękodzieła. Impreza co roku gromadzi przedstawicieli kulinarnego świata z Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny i Kujaw. Trudno jednak mówić o lokalnym charakterze festiwalu, bo ten stał się już jedną z najważniejszych imprez kulinarnych w tej części Polski.<!** reklama>
- O poziomie festiwalu świadczą choćby odwiedzający go specjaliści z branży kulinarnej, m.in. – Hanna Szymanderska, Piotr Bikont, red. naczelna „Kuchni” Anna Wrońska oraz mnóstwo krytyków i blogerów kulinarnych - mówi Aleksandra Kleśta-Nawrocka, współorganizatorka festiwalu. - Można nawet znaleźć opinie, że Gruczno to kulinarna mekka, a wizyta tutaj to forma kulinarnej terapii.
Warto zauważyć, że Festiwal Smaku to „Najlepszy produkt turystyczny regionu” z 2008 roku i zarazem jedyne wydarzenie w Polsce, pod którym podpisuje się organizacja Slow Food, zajmująca się ochroną tradycji kulinarnych. Swojego „slowfoodowego” przedstawiciela ma oczywiście samo Gruczno. Jest nim Slow Food Convivium, współorganizator sestiwalu.
Dla ciała i duszy
Festiwal startuje w następną sobotę, 18 sierpnia i potrwa dwa dni. Nie zabraknie nie tylko rozpływających się w ustach przysmaków. Główną atrakcją artystyczną będzie koncert zespołu Żuki.
- Występ jest powiązany z 50-leciem istnienia Beatlesów i jednocześnie z 25-leciem istnienia Żuków - dodaje Aleksandra Kleśta-Nawrocka. - Oczywiście daniem głównym festiwalu pozostaje doskonałe jedzenie i picie.
W programie tegorocznej imprezy stoły będą się uginały od smakołyków. Te przyrządzą także dzieci podczas warsztatów kulinarnych. Przez cały dzień będą się także odbywały pokazy - tłoczenia jabłek ze starych, regionalnych odmian, pracy psów pasterskich czy starych maszyn rolniczych. Nie zabraknie też rywalizacji. Najciekawiej zapowiadają się bardzo prestiżowe turnieje nalewek i kucharzy.
W niedzielę imprezę rozpocznie śniadanie prasowe dla zaproszonych gości. Tym razem jednym z głównych tematów będzie lodownia, którą niedawno odrestaurowano. Można nawet liczyć na podobno niezrównane, robione ręcznie lody.
Niespodzianka dla Czytelników
Biuro Turystyczne „Copernicana” wspólnie z „Nowościami” zaprasza na wycieczkę do Gruczna. W „Copernicanie” czeka na Państwa pięć podwójnych zaproszeń na Festiwal Smaku. Aby 18 sierpnia za darmo pojechać do najbardziej apetycznego zakątka regionu, wystarczy w najblższy poniedziałek o godz. 10 zadzwonić do „Copernicany” (tel. 56-622-30-02) i poprawnie odpowiedzieć na pytanie: Co to jest „Księżycówka”? Ponieważ w odpowiedzi kryją się procenty, konkurs jest przeznaczony tylko dla osób pełnoletnich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?