[break]
Od dziesięciu lat Oddział Toruński Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, działający przy Naczelnej Organizacji Technicznej wybiera najlepszy produkt spożywczy regionu. Partnerem tego przedsięwzięcia jest samorząd województwa.
Każdego roku konkurs pokazuje kulinarne trendy. Zeszłoroczny był ukłonem w stronę kuchni staropolskiej, na którą w regionie zapanowała prawdziwa moda.
Dla kogo nagrody?
Wśród nagrodzonych i wyróżnionych potraw były wyroby z gęsiny, czernina z kluskami czy przepiórka faszerowana kaszą w sosie estragonowym.
Jury doceniło też lokalne trunki tworzone z naturalnych maceratów jak „Wódka Starotoruńska Pigwowo-Korzenna” czy „Toruńska Chrzanowa”.
- Premiujemy kuchnię polską oraz wyroby najwyższej jakości, tworzone według oryginalnej receptury. Jury docenia zarówno walory smakowe jak i estetyczne, liczy się również opakowanie, a także zdrowotne właściwości produktu - podkreśla Małgorzata Rawa ze Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT.
Jubileuszowe smaki
Finał konkursu na najlepszy tegoroczny produkt spożywczy odbędzie się w najbliższy czwartek, 19 listopada w restauracji Daglezja w Przysieku.
Jego rozstrzygnięcie poprzedzi konferencja. Wśród zaproszonych gości jest m.in. profesor Stanisław Tyszkiewicz, specjalista przetwórstwa żywności, który opowie o zagrożeniach w stosowaniu niektórych „polepszaczy”. Dla przedstawicieli branży spożywczej spotkanie będzie okazją do przedstawienia możliwości pozyskania środków unijnych. Opowiedzą o tym pracownicy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Początek konferencji o godzinie 11.30, finał konkursu na najlepszy produkt regionu o godz. 16.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?