MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki z parówką na tani i smaczny obiad. Przepis na każdą kieszeń. Zobacz, jak zrobić antyinflacyjne danie

Anna Daniluk
Domowe naleśniki z parówkami można dodatkowo panierować i obsmażyć do uzyskania chrupiącej skórki.
Domowe naleśniki z parówkami można dodatkowo panierować i obsmażyć do uzyskania chrupiącej skórki. Anna Daniluk
Dobrej jakości parówki nie muszą być całkiem wyeliminowane z diety. Parówki z indyka lub z wieprzowiny, których mięso nie jest oddzielane mechanicznie, będą świetną przekąską. W czasach PRL-u popularny był przepis na naleśniki z parówką. Podpowiadamy, jak go wykonać. To proste danie, przez które nie ucierpi domowy budżet.

W skrócie

Stare książki kucharskie polecały zrobić wytrawne naleśniki, przekładać je ketchupem lub musztardą, posypywać startym ostrym żółtym serem i zawijać w naleśniki obgotowane we wrzątku parówki. W książce „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej znajdziemy wskazówkę, aby z parówek usuwać foliową osłonkę.

Naleśniki z parówką – przepis na antyinflacyjne danie

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut ( w tym 15 minut na połączenie się składników ciasta)

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 220 g mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Nadzienie na naleśniki z parówkami:

  • 5 łyżek ketchupu lub ostrej musztardy,
  • 100 g żółtego sera np.: cheddara,
  • 12 parówek z indyka,
  • 2 łyżki szczypiorku.

Opcjonalnie do panierowania:

  • 1 jajko,
  • 80 g bułki tartej.

Jak zrobić naleśniki z parówkami?

Przygotowanie:

  1. Składniki na naleśniki należy dokładnie wymieszać na masę o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Ciasto naleśnikowe należy odstawić na 15 minut, aby naleśniki były łatwiejsze do smażenia.
  3. Na rozgrzanej patelni do naleśników należy smażyć złotobrązowe placki.
  4. Przy końcu smażenia naleśników należy zagotować wodę w garnku i obgotować parówki.
  5. Ser żółty należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Gotowe naleśniki należy smarować wybranym sosem, posypać startym żółtym serem, a na koniec zawinąć z parówką w rulon.
  7. Przed podaniem naleśniki z parówką należy posypać posiekanym szczypiorkiem.
  8. Opcjonalnie naleśniki à la hot dogi można panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  9. Jeśli lubicie rozpływający się ser żółty, to naleśniki z parówkami można ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 170° Celsjusza przez 10 minut. Tak powstaną rozpływające się w ustach zapiekane naleśniki z parówkami i serem w piekarniku.

Dodatki do naleśników z parówkami

W latach 90. XX wieku podstawowy przepis na naleśniki z parówkami zaczęto urozmaicać nowymi składnikami i łączyć je z produktami przypływającymi z zagranicy. W ten sposób powstał przepis na naleśniki po meksykański z parówkami. Do farszu dodaje się:

  • kukurydzę konserwową,
  • fasolę czerwoną z puszki,
  • czosnek,
  • cebulę,
  • pokrojoną paprykę.

Często też do naleśników inspirowanych kuchnią Meksyku dodaje się ostrą paprykę w proszku lub suszone oregano. Kolejnym często spotykanym składnikiem dodawanym do farszu są pieczarki. Zachęcamy, aby przed umieszczeniem ich w naleśnikach przesmażyć pokrojone grzyby na oleju lub maśle.

Jak wybrać parówki?

Aktualnie w sklepach można znaleźć parówki na wagę lub sprzedawane w plastikowych tackach. Ważne, aby wybierać parówki o wysokiej zawartości mięsa (nawet 93%) nieoddzielonego mechanicznie. Świetnie sprawdzają się parówki drobiowe o delikatnej konsystencji. Warto spróbować też parówek z indyka bez dodatku konserwantów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska