MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw....
fot. martinak/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kefir wodny

Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw. kryształów japońskich, błędnie nazywany algami. Są to konglomeraty probiotycznych bakterii i drożdży, dostępne w sprzedaży w postaci suszonej. Noszą nazwę tibi, a napój to tibicos. Uważa się, że pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie bytują na kaktusach opuncji. Z pomocą tych kultur można fermentować dowolny słodki roztwór wodny, np. wodę z cukrem, sok owocowy (najczęściej cytrusowy) czy wodę kokosową. Nadają się do wielokrotnego użytku, ale wymagają ciągłego użycia lub specjalnego przechowywania.

Zobacz również

Jacek Sutryk uzyskał absolutorium za wykonanie budżetu. Tylko jeden głos przeciw

Jacek Sutryk uzyskał absolutorium za wykonanie budżetu. Tylko jeden głos przeciw

Lekkoatletyczne MP - Popowicz-Drapała w eliminacjach prześcignęła Kaczmarek

Lekkoatletyczne MP - Popowicz-Drapała w eliminacjach prześcignęła Kaczmarek

Polecamy

Tykająca bomba: ukochana grecka wyspa w śmiertelnym niebezpieczeństwie!

Tykająca bomba: ukochana grecka wyspa w śmiertelnym niebezpieczeństwie!

Znowu oszustwa na wnuczka w Toruniu. Policja ostrzega i apeluje o ostrożność

Znowu oszustwa na wnuczka w Toruniu. Policja ostrzega i apeluje o ostrożność

Najlepsze ciasto z czarną porzeczką. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty

Najlepsze ciasto z czarną porzeczką. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty