MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kombucha (lub po polsku kombucza) to fermentowany napój...
fot. Premyuda Yospim/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kombucha

Kombucha (lub po polsku kombucza) to fermentowany napój herbaciany pochodzący z Azji, który ma orzeźwiający smak m.in. dzięki obecności kwasów organicznych i dwutlenku węgla, a także niewielkiej zawartości alkoholu (zwykle poniżej 0,5 proc.). Otrzymuje się go z naparu czarnej lub zielonej herbaty z dodatkiem cukru i składników zakwaszających (np. soku z cytryny) oraz specjalnego startera w postaci tzw. grzybka herbacianego lub „matki”. Zawiera on symbiotyczne, czyli współdziałające ze sobą kultury bakterii i drożdży, określane terminem SCOBY. Kombucza sprzedawana w sklepach nie ma właściwości probiotycznych, ponieważ jest pasteryzowana – aby czerpać korzyści zdrowotne z jej picia, trzeba zdobyć wspomniany grzybek i przygotowywać ją w domu. Startera można używać wielokrotnie, dbając o o utrzymanie przy życiu zawartych w nim drobnoustrojów.

Zobacz również

Basen letni w Kielcach już czynny. Zobacz zdjęcia z zabawy w wodzie

Basen letni w Kielcach już czynny. Zobacz zdjęcia z zabawy w wodzie

RDLP w Krośnie szuka kompromisu w sprawie wycinki lasów. Leśnicy proponują zmiany

RDLP w Krośnie szuka kompromisu w sprawie wycinki lasów. Leśnicy proponują zmiany

Polecamy

Upał na wakacjach to śmiertelne zagrożenie! Sprawdź, jak uniknąć udaru cieplnego

Upał na wakacjach to śmiertelne zagrożenie! Sprawdź, jak uniknąć udaru cieplnego

Rozpoznajesz tego człowieka? Szuka go toruńska policja

Rozpoznajesz tego człowieka? Szuka go toruńska policja

Koniec z tanimi wakacjami? Rezerwacyjny gigant wprowadza duże zmiany

Koniec z tanimi wakacjami? Rezerwacyjny gigant wprowadza duże zmiany