Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Indyjskie byriani z ryżem i warzywami [PRZEPIS]...

Nie masz pomysłu na obiad? Te dania Cię zaskoczą. Zobacz TOP 10 pomysłów na nietypowe obiady

Indyjskie byriani z ryżem i warzywami [PRZEPIS]

Składniki:
200 g ryżu basmati Britta
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 zielona papryka pokrojona w paski
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
10 orzechów nerkowca w całości
2 ząbki czosnku starte na tarce
2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce
2 łyżki jogurtu
1 łyżka posiekanej natki kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie:
Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą. I namoczyć przez 20 minut.
Na dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się delikatnie przyrumieni, dodajemy paprykę i ziemniaki, całość smażymy przez minutę. Do biryani dodajemy jogurt czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę. Dodajmy przyprawy i namoczony ryż. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody zasypujemy ziołami, przykrywamy i gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Podajemy posypane kolendrą

Zobacz również

Ciężkie chwile LKS Skołyszyn. Pięć goli Przełęczy Dukla

Ciężkie chwile LKS Skołyszyn. Pięć goli Przełęczy Dukla

Emocjonujący półfinał pucharowy za sprawą gdańszczan

Emocjonujący półfinał pucharowy za sprawą gdańszczan

Polecamy

Giro d'Italia. Startuje wyścig, 22. tour Rafała Majki

Giro d'Italia. Startuje wyścig, 22. tour Rafała Majki

Iga Świątek - Aryna Sabalenka. Dziś wielki finał w Madrycie

Iga Świątek - Aryna Sabalenka. Dziś wielki finał w Madrycie

Verstappen wygrywa sprinterskie kwalifikacje do Grand Prix Miami F1

Verstappen wygrywa sprinterskie kwalifikacje do Grand Prix Miami F1