Ognik szkarłatny, rokitnik i jarzębina w ogrodzie. Czym się charakteryzują ich owoce i jak je jeść

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Czerwone owoce ognika bywają mylone z jarzębiną. Jedne i drugie są jadalne po obróbce termicznej, jednak owoce jarzębiny są smaczniejsze i bardziej wartościowe.
Czerwone owoce ognika bywają mylone z jarzębiną. Jedne i drugie są jadalne po obróbce termicznej, jednak owoce jarzębiny są smaczniejsze i bardziej wartościowe. NickyPe (pixabay.com)
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Owoce ognika szkarłatnego, ognika i jarzębiny są do siebie podobne i bywają ze sobą mylone. Jednak mają różny smak i właściwości. Podpowiadamy, czym się różnią te rośliny, jakie właściwości mają ich owoce i jak je wykorzystać.

Spis treści

Owoce ognika szkarłatne, rokitnika i jarzębiny są podobne na tyle, że amator może je pomylić. Piszemy, czym każda z tych roślin się charakteryzuje i co ma w sobie wartościowego, a na co należy uważać.

Ognik szkarłatny i wykorzystanie jego owoców

Ognik szkarłatny to krzew, który wiosną kwitnie na biało, potem zawiązują się na nim owoce. Najpierw są one zielone, a gdy nadchodzi jesień, stają się czerwone, czasem pomarańczowe lub żółte - zależy od odmiany krzewu. Z daleka czerwone owoce ognika szkarłatnego przypominają owoce jarzębiny. Owoce ognika nawet w grudniu zdobią tę roślinę. – Na surowo są lekko trujące, więc lepiej z nimi uważać – podkreśla Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

Polecamy też:

Owoce ognika można jeść po obróbce termicznej. Polecane są przez niektórych i tak na przetwory, np. konfitury i dżemy z ognika, lecz owoce te nie mają wyrazistego smaku. Są mączne, mdłe. Dlatego ognik jest doceniany przede wszystkim jako roślina dekoracyjna. Ale doceniają go ptaki, które chętnie częstują się owocami ognika szkarłatnego, szczególnie zimą.

Rokitnik – co to za roślina

Rokitnik jest krzewem, ewentualnie małym drzewem. Kwitnie wiosną, a jego owoce dojrzewają we wrześniu i są pomarańczowe. Rokitnik występuje również pod nazwą ananas rosyjski. Ma to swoje uzasadnienie. – Owoce rokitnika są jadalne, kwaśne, o jakby ananasowym aromacie – tłumaczy Mikietyński. – Na świeżo nie nadają się do spożycia, natomiast wykazują duże wartości przetwórcze i lecznicze. Z owoców rokitnika robi się m.in. dżemy, soki, nawet galaretki. Można je także dodawać do innych potraw.

Jeśli chcemy uprawiać rokitnik w ogrodzie, pamiętajmy, że to roślina dwupienna – osobno występują rośliny męskie i żeńskie. Owoce dają tylko żeńskie, ale żeby powstały, potrzebna jest też męska roślina. Może ona przypadać na kilka żeńskich krzewów.

Nie musimy co roku wydawać majątku, żeby mieć ukwiecony balkon. Wiele roślin można przezimować i mieć z sezonu na sezon. Radzimy, jak to zrobić.

Kwiaty balkonowe, które przechowasz do wiosny. Jak przezimow...

Właściwości owoców rokitnika

Miąższ owoców rokitnika zawiera witaminę C, podnoszącą odporność. Ma też w swoim składzie odmładzający karoten i witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W rokitniku jest także kwas foliowy, odpowiadający za prawidłowy rozwój organizmu już nawet w łonie matki. Są w nim również antyoksydanty, dzięki którym proces starzenia postępuje wolniej. Potas, mangan, bor, wapń, żelazo i fosfor ukrywają się w tej roślinie.

Jest też mniej znana rola rokitnika. – W starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie – kontynuuje ogrodnik. – Robiono to po to, by zwierzęta miały ładniejszą, bardziej błyszczącą sierść.

Czytaj także:

Rokitnik ma też inne właściwości zdrowotne. Między innymi wspomaga pozbycie się tzw. złego cholesterolu. Obniża ciśnienie krwi, więc jest zalecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Na zgagę czy wrzody rokitnik też powinien pomóc. Włączenie rokitnika do diety zaleca się też niekiedy osobom chorującym na reumatoidalne zapalenie stawów, ponieważ pomaga on zwalczyć stany zapalne organizmu. Jeżeli natomiast ktoś ma rany na skórze, odparzenia lub odmrożenia, które długo nie chcą się zagoić, warto zastosować okłady z olejem z rokitnika.

Jarzębina, czyli jarząb pospolity

Ponoć Bóg stworzył jarzębinę, aby ozdabiała świat. To drzewo albo krzew kwitnie wiosną, ale właśnie jesienią wygląda dostojnie, gdy przyozdobione jest czerwonymi koralami. Dzieci często nawlekają je na nitkę, robiąc naszyjniki. Owoce jarzębiny są nieco większe od czerwonych owoców ognika, ale mają jednakowy, soczyście czerwony kolor. Są też zebrane w luźniejsze owocostany.

Warto przeczytać:

Jakie właściwości mają owoce jarzębiny

Owoce jarzębiny są jadalne. Jarzębina zawiera sporo witaminy C, wzmacniającej odporność organizmu. Ma też witaminy z grupy B, witaminę K i PP. W owocach znajduje się m.in. magnez, potas i sód oraz kwasy organiczne. Kto ma problemy z nerkami albo chorą wątrobę, mógłby jeść przetworzone owoce jarzębiny. Nie powinno się jeść jarzębiny na surowo, bo świeże owoce mogą stanowić przyczynę rewolucji żołądkowych i prowadzić nawet do podtrucia. Należy sięgnąć po wspomniane przetwory z jarzębiny (choćby dżem) bądź suszone zmielone albo sproszkowane owoce. Dieta z owocami jarzębiny ma ponadto korzystny wpływ na pracę serca. Wspomaga pracę jelit i reguluje przemianę materii. Na zaburzenia trawienia, na zaparcia i wzdęcia, tak samo pomaga. Kto ma kłopot z pęcherzem, też powinien pamiętać o dobrodziejstwach płynących z owoców jarzębiny. 

Materiał oryginalny: Ognik szkarłatny, rokitnik i jarzębina w ogrodzie. Czym się charakteryzują ich owoce i jak je jeść - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie