Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczona kaczka Po Naszemu

Redakcja
Specjalność restauracji Po Naszemu to kaczka po toruńsku. Udało nam się zdobyć na nią przepis.

Specjalność restauracji Po Naszemu to kaczka po toruńsku. Udało nam się zdobyć na nią przepis.

<!** Image 2 align=none alt="Image 187134" sub="Aby oddać głos na restaurację Po Naszemu, należy wysłać SMS o treści: NOW.KULINARNA.6 pod nr 7148 (koszt jednej wiadomości to 1,23 z VAT) [FOT.: GRZEGORZ OLKOWSKI]">Składniki:

1 wiejska kaczka ok. 2,4 kg

4 winne jabłka

10 suszonych śliwek

sól, pieprz, majeranek i miód

<!** reklama>- Kaczkę myjemy, odcinamy szyję i nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz wewnątrz. Jabłka myjemy, wydrążamy, dzielimy na ósemki, łączymy ze śliwkami i posypujemy majerankiem. Następnie kaczkę faszerujemy owocowym farszem. Tak przygotowaną odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.

Następnie podlewamy szklanką wody i pieczemy w temp. 200 st. C przez 15 minut, po czym zmniejszamy ją do 170 st. C. i pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godz. Na 10 minut przed końcem odkrywamy kaczkę i smarujemy miodem - jak przygotować pyszne danie zdradza nam Przemysław Grad (na zdjęciu), szef kuchni Po Naszemu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska