Specjalność restauracji Po Naszemu to kaczka po toruńsku. Udało nam się zdobyć na nią przepis.
<!** Image 2 align=none alt="Image 187134" sub="Aby oddać głos na restaurację Po Naszemu, należy wysłać SMS o treści: NOW.KULINARNA.6 pod nr 7148 (koszt jednej wiadomości to 1,23 z VAT) [FOT.: GRZEGORZ OLKOWSKI]">Składniki:
1 wiejska kaczka ok. 2,4 kg
4 winne jabłka
10 suszonych śliwek
sól, pieprz, majeranek i miód
<!** reklama>- Kaczkę myjemy, odcinamy szyję i nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz wewnątrz. Jabłka myjemy, wydrążamy, dzielimy na ósemki, łączymy ze śliwkami i posypujemy majerankiem. Następnie kaczkę faszerujemy owocowym farszem. Tak przygotowaną odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Następnie podlewamy szklanką wody i pieczemy w temp. 200 st. C przez 15 minut, po czym zmniejszamy ją do 170 st. C. i pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godz. Na 10 minut przed końcem odkrywamy kaczkę i smarujemy miodem - jak przygotować pyszne danie zdradza nam Przemysław Grad (na zdjęciu), szef kuchni Po Naszemu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?