Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami Magdaleny...
fot. Stanisław Romek

Porzeczki. TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników [PRZEPISY]

Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki
40 g tapioki
400 ml mleka kokosowego
180 ml mleka
45 gr cukru
120g czerwonych porzeczek
1/2 limonki

Wykonanie

Do rondelka wlać mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut na małym gazie. Następnie wsypać tapiokę i gotujemy kolejne 10 minut, potem cukier i kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby tapioka się nie przypaliła. Gotową tapiokę odstawić do wystygnięcia.
Zanim tapioka wystygnie przygotować mus z porzeczek i limonki. Do 80 g porzeczek wycisnąć sok z limonki i zblendować. Tapioka w tej opcji jest słodka, więc cierpkie porzeczki z limonką zbalansują smak.
Wystudzoną tapiokę przełożyć do pucharków. Pomiędzy dwie warstwy tapioki dać mus, a wierzch udekorować całymi porzeczkami.

Zobacz również

Pijany kierowca potrącił rowerzystę w Ustroniu. Mężczyzna jest w ciężkim stanie

Pijany kierowca potrącił rowerzystę w Ustroniu. Mężczyzna jest w ciężkim stanie

Porwała własną wnuczkę. Chciała ją uchronić od narkotyków i złego towarzystwa

Porwała własną wnuczkę. Chciała ją uchronić od narkotyków i złego towarzystwa

Polecamy

Rolnicy szukają rąk do pracy, czasami bezskutecznie. Oto oferty w Kujawsko-Pomorskiem

Rolnicy szukają rąk do pracy, czasami bezskutecznie. Oto oferty w Kujawsko-Pomorskiem

20 lat Kujaw i Pomorza w Unii Europejskiej w liczbach. 40 mld zł, 17 tys. projektów

20 lat Kujaw i Pomorza w Unii Europejskiej w liczbach. 40 mld zł, 17 tys. projektów

Nie musisz mieć aż takiego auta, by zarekwirowało je wojsko

Nie musisz mieć aż takiego auta, by zarekwirowało je wojsko