Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Praca w gastronomii. Co się zmieniło na lepsze?

Małgorzata Oberlan

Jeszcze kilka lat temu w Toruniu (i nie tylko) powszechne było przekonanie o tym, że praca na czarno w gastronomii to norma i tak już musi być. Mało kto np. w latach 2010-2014 wierzył, że to się zmieni. Ale zmieniło się...

Owszem, szara strefa i wypłaty pod stołem wciąż jeszcze się zdarzają. Ale w czasie, gdy bezrobocie jest rekordowo niskie, a młode pokolenie zna swoje prawa, szanujące się lokale nie proponują nawet innego rozwiązania niż podpisanie umowy.

Oczywiście, problemów w takiej pracy nadal nie brakuje. Młodzi skarżą się na niedotrzymywanie warunków umowy, fikcyjną „elastyczność grafików” , wymyślanie kar, a czasem też na karygodny brak szacunku. Dopóki takie problemy będą, dopóty będziemy je opisywali.

Z perspektywy dziennikarki, która o sezonowej pracy pisze na łamach „Nowości” od lat, widzę jednak zmiany na plus. Wynikają one nie tylko z tego, że rynek pracy kolejny rok z rzędu jest bardziej rynkiem pracownika niż pracodawcy, ale także z postawy młodych ludzi. To pokolenie już na starcie oczekuje więcej.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska