[break]
Efekty? Jedzenia kupujemy za dużo, nie patrząc na terminy ważności (nie robi tego 49 proc. Polaków, jak zbadało CBOS) i nie planując racjonalnie posiłków. Tony jedzenia lądują w śmietnikach i, uderzmy się w piersi, sami przykładamy do tego rękę.
Czytaj też Jakie jedzenie najczęściej wyrzucają Polacy
Za kilka dni obchodzić będziemy Światowy Dzień Żywności. To dobra okazja, by przypomnieć o toruńskiej Jadłodzielni. Działa od dwóch miesięcy na targowisku Manhattan i cieszy się coraz większą popularnością. To także okazja do przyjrzenia się najnowszemu raportowi Federacji Polskich Banków Żywności na temat marnowania jedzenia w Polsce. O szczegółach piszemy na stronie ósmej.
Niezależnie od światowych, krajowych czy miejskich Dni Żywności, każdy może zrobić sobie rachunek sumienia przy własnej lodówce. Co w niej leży, po co i od kiedy? Co się mrozi, a co chłodzi? Ile z tego znów trzeba będzie wyrzucić, bo nie nadaje się już do spożycia? I po co kupiliśmy w takiej ilości?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?