MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale...
fot. pixabay.com

Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Czas na szarlotkę

Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Kolejne ostrzeżenie IMGW dla Wielkopolski

Kolejne ostrzeżenie IMGW dla Wielkopolski

Podkarpacki Bazarek w Boguchwale. Sprawdź, jakie regionalne produkty można tam kupić

Podkarpacki Bazarek w Boguchwale. Sprawdź, jakie regionalne produkty można tam kupić

Polecamy

Nowa usługa w mObywatel. Dzięki niej szybciej załatwisz formalności

Nowa usługa w mObywatel. Dzięki niej szybciej załatwisz formalności

Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby

TYLKO U NAS
Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby

Kontuzja Jasona Doyle'a. ZOOleszcz GKM Grudziądz bez lidera na derby z Apatorem!

Kontuzja Jasona Doyle'a. ZOOleszcz GKM Grudziądz bez lidera na derby z Apatorem!