Sernik staropolski: jak upiec?
Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiały się już w starożytnej Grecji i Rzymie. ... Najbardziej tradycyjna forma, sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Stąd często ciasto to nazywane jest "wiedeńskim". W tej wersji zakłada dodanie do serowej masy dużej ilości bakalii. Z kolei Włosi do pieczenia sernika używali sera ricotta, Grecy stosowali fetę lub mizithra, a Niemcy twaróg. W USA sernik stał się popularny po wyprodukowaniu serka Philadelphia, który stał się podstawowym składnikiem znanego sernika nowojorskiego. A jak sernik dotarł do Polski?
Polecamy
- 500 plus. Komu i za co mogą odebrać świadczenie 500 plus? Sprawdź!
- Szczepienia na koronawirusa: benefity dla zaszczepionych!
- Pogoda na zimę 2020/2021: kiedy spadnie śnieg?
- Święta 2020 - Ikea, Black Red White: co można kupić taniej do domu?
- Życzenia świąteczne na Boże Narodzenie 2020 idealne na sms-a, kartkę, czy maila
- Nowe obostrzenia dotyczące świąt! Co nas czeka?
W staropolskich książkach nie zachowało się wiele przepisów na to ciasto. Podejrzewa się, że przyjechał wraz z królem Janem III Sobieskim wracającym z bitwy pod Wiedniem. To by tłumaczyło nazwę sernika, który dotarł do naszego kraju i do dziś nazywany jest sernikiem wiedeńskim. Krakowiacy go nieco zmodyfikowali, dodają ozdobną kraciastą polewę i dlatego czasami nazywany jest też sernikiem krakowskim.
Zobacz wideo: Świąteczny poradnik paczkowy. Jak zamawiać prezenty online?
W Polsce mamy dziś wiele odmian sernika i bez wątpienia jest on królem deserów. Polecamy przepis na sernik wg. Ani Starmach, a dokładnie przepis na to ciasto w wykonaniu taty.
Sernik: jak piecze tata Ani Starmach?
Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem - pisze Anna Starmach.
Przepis na sernik znajduje się na oficjalnej stronie znanej kucharki.
Składniki
- 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
- 6jajek
- 2łyżki mąki
- 300 gdrobnego cukru
- 2łyżki cukru waniliowego
- 100 gmiękkiego masła
- 1garść suszonej żurawiny
- 1garść rodzynek
- 2łyżki migdałów w płatkach
- 1rozbełtane jajko
Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.
Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.
Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.
Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.
Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?