Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik staropolski - jak upiec? Ciasto idealne na nadchodzące święta. Jak piecze sernik Ania Starmach? Oto przepis na ciasto z białym serem

Paulina Błaszkiewicz
Paulina Błaszkiewicz
Sernik Ani Starmach
Sernik Ani Starmach annastarmach.pl
Sernik staropolski to ciasto, którego nie powinno zabraknąć wśród świątecznych smakołyków. Nie jest to ciasto proste w przygotowaniu, ale warto wybróbować przepis Anny Starmach. Sernik, który poleca jurorka "Master Chefa" na pewno zachwyci naszych gości, a jego przygotowanie zajmuje pół godziny.

Sernik staropolski: jak upiec?

Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiały się już w starożytnej Grecji i Rzymie. ... Najbardziej tradycyjna forma, sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Stąd często ciasto to nazywane jest "wiedeńskim". W tej wersji zakłada dodanie do serowej masy dużej ilości bakalii. Z kolei Włosi do pieczenia sernika używali sera ricotta, Grecy stosowali fetę lub mizithra, a Niemcy twaróg. W USA sernik stał się popularny po wyprodukowaniu serka Philadelphia, który stał się podstawowym składnikiem znanego sernika nowojorskiego. A jak sernik dotarł do Polski?

Polecamy

W staropolskich książkach nie zachowało się wiele przepisów na to ciasto. Podejrzewa się, że przyjechał wraz z królem Janem III Sobieskim wracającym z bitwy pod Wiedniem. To by tłumaczyło nazwę sernika, który dotarł do naszego kraju i do dziś nazywany jest sernikiem wiedeńskim. Krakowiacy go nieco zmodyfikowali, dodają ozdobną kraciastą polewę i dlatego czasami nazywany jest też sernikiem krakowskim.

Zobacz wideo: Świąteczny poradnik paczkowy. Jak zamawiać prezenty online?

W Polsce mamy dziś wiele odmian sernika i bez wątpienia jest on królem deserów. Polecamy przepis na sernik wg. Ani Starmach, a dokładnie przepis na to ciasto w wykonaniu taty.

Sernik: jak piecze tata Ani Starmach?

Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem - pisze Anna Starmach.

Przepis na sernik znajduje się na oficjalnej stronie znanej kucharki.

Składniki

  • 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
  • 6jajek
  • 2łyżki mąki
  • 300 gdrobnego cukru
  • 2łyżki cukru waniliowego
  • 100 gmiękkiego masła
  • 1garść suszonej żurawiny
  • 1garść rodzynek
  • 2łyżki migdałów w płatkach
  • 1rozbełtane jajko


Wykonanie:

Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.

Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.

Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.

Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.

Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.

Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.

Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska