Smaki Kujaw i Pomorza – gęsina, odc. 4

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
od 16 lat
Dziś w ramach akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina odwiedzamy Stronno. To idealne miejsce, by przygotować coś pysznego wykorzystując do tego dary naszych lasów.

Lasy zajmują jedną czwartą powierzchni naszego województwa. W czwartym odcinku naszego gęsinowego cyklu odwiedzimy miejscowość znajdującą się w południowej części Borów Tucholskich, by w tych malowniczych warunkach przygotować kolejną potrawę z gęsiego mięsa.

W dzisiejszym programie Rafał Godziemski zaprezentuje nam przepis na podwędzaną pierś z gęsi marynowanej w soli oraz przybliży nam nieco tajemnice borów. Dowiemy się, jakie skarby można znaleźć w naszych lasach i do czego da się je wykorzystać w kuchni.

Zapraszamy na film!

Podwędzana pierś z gęsi marynowana w soli

  • Koper włoski Świeże zioła (dowolne)
  • Pierś z gęsi
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Masło
  • Sos
  • Ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Sok z cytryny
  • Sól Pieprz czarny
  • Ser dojrzewający, np. parmezan
  • Oliwa z oliwek Łyżeczka musztardy francuskiej
  • Sałatka
  • Pomidor
  • Kapary
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżeczka miodu
  • Rukola
  • Trufle

Potrzebna będzie domowa maszynka do wędzenia i wióry wędzarnicze.

Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza – gęsina, odc. 4 - Gazeta Pomorska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska