W skrócie
Surówka z marchewką w roli głównej to jeden z klasyków tradycyjnej kuchni polskiej. I słusznie, bo to nie tylko pyszne, ale również tanie i bardzo zdrowe warzywo. Powinniśmy je jeść jak najczęściej. Doskonale wpływa m.in. na stan naszej skóry, ponieważ zawiera duże ilości beta karotenu. Ta przystawka występuje w wielu wersjach. Mamy surówkę z marchewką i jabłkiem, marchewką i porem czy marchewką i selerem. Każda z nich jest pyszna i ma swoje zalety. Wersja, którą chcę ci dzisiaj polecić, często jest podawana w restauracjach. Podaje się tam zazwyczaj marchewkę startą na tzw. tarce julienne. Dzięki niej otrzymujemy cienkie paseczki zamiast wiórek. Wygląda to dużo bardziej estetycznie, a dodatkowo warzywo pozostaje chrupiące. Tak naprawdę możesz zetrzeć marchewkę na zwykłej tarce, nie tracąc na smaku.
Surówka z marchewki – przepis jak z restauracji
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 marchewki,
- kilkanaście rodzynek,
- łyżeczka majonezu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu,
- natka pietruszki.
Polecam także: Zmieniający życie przepis na surówkę z kapusty
Jak przygotować surówkę z marchewki z rodzynkami?
- Marchewkę obrałam i starłam na tarce julienne.
- Majonez wymieszałam z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posiekaną natką.
- Marchewkę wymieszałam z sosem i odstawiłam na pół godziny, żeby smaki się połączyły.
- Surówka z marchewki jest idealna do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kotletami albo np. zrazami.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?