Spis treści
Deser z historią. Crêpes Suzette mają ponad 120 lat
Naleśniki Suzette zostały po raz pierwszy wykonane w Monako w styczniu 1896 roku przez najprawdopodobniej przez Auguste'a Escoffiera, ówczesnego szefa kuchni w Grand Hôtel. Miał być to prezent dla księcia Walii, przyszłego króla Edwarda VII i syna królowej Wiktorii, któremu towarzyszyła dama o imieniu Suzette. Auguste Escoffier zaproponował, że nazwie przepis, który stworzył na cześć księcia. Książę w zamian miał zaproponować nazwanie deseru od imienia jego wybranki. Dzięki temu po dziś dzień jemy crêpes Suzette. Według innych doniesień dodanie alkoholu do sosu miało być pomyłką.
Przepis na crêpes Suzette, czyli naleśniki z pomarańczą
Oryginalny przepis na naleśniki Suzette poleca użyć likier pomarańczowy Grand Marnier wymieszany z sokiem pomarańczowym. Niektóre przepisy używają też jako nadzienia pokrojone cząstki pomarańczy obrane z białej błonki i bez pestek. Jednak niektóre przepisy podają, że pierwsze naleśniki Suzette wykonywane były z mandarynkami i likierem curacao.
Crêpes Suzette - składniki
Na 2 osoby
Ciasto naleśnikowe:
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 / 2 l mleka
- 1 / 3 szklanki wody
- Otarta skórka z 1 pomarańczy
- Szczypta soli
- 1 łyżka cukru
Nadzienie:
- 2 pomarańcze
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 150 ml likieru pomarańczowego
- 2 łyżki grubego cukru
Jak zrobić crêpes Suzette krok po kroku:
- Do mleka w temperaturze pokojowej należy dolać wodę i połączyć z przesianą mąką, żółtkami, solą, cukrem, otartą skórką pomarańczową i olejem.
- Całość trzeba wymieszać na jednolite ciasto naleśnikowe i dodać ubita na sztywno pianę z białek. Ciasto na naleśniki należy odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
- Z pomarańczy należy wycisnąć sok. Masło trzeba połączyć z cukrem na puszysty krem. Na koniec sok trzeba wymieszać z maślanym kremem i dodać 75 ml likieru pomarańczowy.
- Na rozgrzanej patelni do naleśników należy smażyć cienkie naleśniki.
- Gotowe naleśniki smarować kremem pomarańczowo-maślanym i składać w trójkąty. Gotowe crêpes Suzette można przechowywać w żaroodpornym naczyniu i trzymać w cieple.
- Chwilę przed podaniem naleśniki można posypać cukrem, polać 75 ml podgrzanego likieru pomarańczowego i zapalić.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Na obiad podaj aromatyczny rosół. Dzięki tym sposobom już nigdy nie będzie mętny
- Lekkie i pulchne naleśniki z jabłkami. Takie, jak robiła babcia
- Tarta jabłkowa dla Królowej Kier, dania dla Pottera. Przysmaki wprost z TikToka
- Ciasto Ani z Zielonego Wzgórza, naleśniki Mamy Muminka. TOP 8 smakołyków z książek
Czas na nowy mikser?
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?