Od kilku lat grillowanie stało się sportem narodowym Polaków. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni nad ogródkami, działkami, tarasami unosi się zapach potraw przygotowywanych na grillu.
<!** Image 3 align=right alt="Image 83026" sub="Jak grill, to i piwo - utarty stereotyp grillowania po polsku Fot. Adam Zakrzewski">Grill to nic innego jak palenisko na węgiel drzewny, wyposażone w ruszt. Najbardziej popularny jest przenośny - na dwóch, trzech nóżkach lub na wózku.
Są także grille stałe. Otwarty jest najprostszy do wykonania, ma otoczone z trzech stron ściankami palenisko, z którego dym uchodzi do góry. Produkuje się nawet mikrofalówki z grillem. Najtańszy taki produkt, np. w sieci sklepów Domar, kosztuje 199 zł.
Ceny tradycyjnych grilli zależą od ich wielkości i stopnia skomplikowania. Np. w marketach Carrefour klasyczny grill kupimy w cenie od 39,95 zł do 59 zł. Są jednak egzemplarze zwane „jednoosobówkami”. To malutki grill w cenie 9,95 zł, na którym można upiec najwyżej dwie kiełbaski.
<!** reklama>- Przed grillowaniem trzeba palić węgiel około godziny, by nie piec na zimnym czy letnim grillu. W żadnym wypadku nie należy grillować na żywym ogniu. Warto wrzucić pod koniec grillowania świeży rozmaryn, co da potrawie fajny aromat - mówi Dariusz Gwiazda, kucharz z wieloletnim doświadczeniem zawodowym.
<!** Image 4 align=right alt="Image 83029" sub="Przed sezonem dobrze jest wyczyścić grilla - na zdjęciu Roman Warszewski Fot. Jacek Smarz">Specjaliści od żywienia radzą, by mięso układać na ażurowych tackach. Tłuszcz ścieknie do specjalnych rynienek, a aromatyczny dym przez specjalne otwory owionie potrawę. Aluminiowe tacki zmniejszają ilość szkodliwych związków chemicznych, które powstają w trakcie pieczenia mięsa.
- Gotowanie jest sztuką. Rusztowanie jeszcze większą, bo trzeba znać tajniki dobrego przygotowania mięsa - ostrzega kucharz Włodzimierz Czerniec na portalu Apetycik.pl.
A oto kilka rad. Mięso musi być świeże. Należy unikać gotowych wyrobów na grilla, bo często przygotowane są z produktów, które się nie sprzedały.
Baranina powinna być jędrna i lekko wilgotna. Drób, gęsi, indyki, kaczki, perliczki, kurczaki, powinny mieć miękką, gładką skórę bez plam. Wołowina powinna być czerwona, krucha i mieć soczystą tkankę. Tłuszcz przerastający mięso powinien być jasny, jędrny i różowy. Smaczniejsza jest cielęcina, ale szybko się psuje. Przed pieczeniem powinno się ją sparzyć wodą z octem. Wieprzowina nie powinna być twarda i łykowata.
Ryby na grilla należy kupować w całości i samemu przygotować filety bądź płaty. Ważna jest bejca, w której zanurzymy mięso. Najlepiej bejcować w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą. Dodajemy warzywa, rozkruszone jagody jałowca, cebulę, przyprawy i sok z cytryny. Możemy też bejcować w mleku lub musztardzie albo w mieszance soku sojowego z wódką i przyprawami.
Dla wegetarian
- Szaszłyk warzywny to potrawa dla tych, którzy mięsa nie jedzą.
- Potrzebne składniki: bakłażan, cukinia, pomidor, cebula fioletowa, papryka zielona, czerwona, żółta i pieczarki.
- Sposób przyrzadzania: Na długą wykałaczkę nadziewamy kolejno warzywa i polewamy oliwą z oliwek. Solimy i posypujemy mieszanką ziół do grilla. Układamy delikatnie na ruszcie i grillujemy. Szaszłyk powinnien być lekko twardy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?