5 z 9
Poprzednie
Następne
Tak odróżnić grzyby jadalne od trujących. Niektóre pomyłki mogą być śmiertelne. Zwróć uwagę na te drobne różnice!
Goryczak żółciowy - Borowik szlachetny
W tym wypadku pomyłka raczej nie będzie kosztować na zdrowie, a tym bardziej życia, ale popsuje doznania smakowe. Nawet odrobina goryczaka całkowicie zniszczy smak potrawy.
Jak tego uniknąć? Malo skutecznym kryterium będzie wielkość kapelusza, bo tylko doświadczony grzybiarz odróżni kandydata do koszyka na tej podstawie. Łatwiej spojrzeć na trzon: borowik ma grubszy w odcieniach bladożółtych, goryczak ma nóżkę węższą charakterystyczną siateczką na jasnym tle. Ostateczną próbą może być spróbować kapelusza koniuszkiem języka, gorzki smak goryczaka powinniśmy od razu rozpoznać.