Prawidłowa dieta jest niezwykle ważna, aby utrzymać swój mózg w dobrej kondycji. Zadbaj aby znalazły się w niej warzywa, owoce i przyprawy, które wpływają pozytywnie na pamięć, koncentrację i procesy nauki. Im wcześniej zaczniemy dbać o nasz mózg, tym większe prawdopodobieństwo, że na starość pozostanie on w dobrej kondycji.
Takie owoce, warzywa i przyprawy usprawniają pracę mózgu.
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to związki o działaniu ochronnym w stosunku do tkanek i elementów komórek w organizmie, a także innych składników. Zabezpieczając je przed rozkładem spowodowanym działaniem wolnych rodników, antyoksydanty przeciwdziałają procesom degeneracji, także tym związanym ze starzeniem się i rozwojem chorób cywilizacyjnych.
Antyoksydanty to związki naturalnie występujące w żywności, które wykazują szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym:
- redukują stres oksydacyjny, wywołany przez rodniki tlenowe,
- zmniejszają stan zapalny w organizmie,
- spowalniają proces starzenia się komórek,
- zwiększają produkcję przeciwciał, dzięki czemu wzmacniają odporność,
- wzmacniają naczynia krwionośne i dzięki temu wspierają pracę serca,
- zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym: nowotworów, miażdżycy, zawału serca, nadciśnienia tętniczego krwi, cukrzycy, jaskry, osteoporozy.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?