MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bób to niezwykle bogate źródło kwasu foliowego czyli...
fot. pixabay.com

Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób

Bób to bogate źródło kwasu foliowego

Bób to niezwykle bogate źródło kwasu foliowego czyli witaminy B9. Już 100 gramów tego warzywa pokrywa 100% zapotrzebowania na kwas foliowy!

Dlatego jego spożywanie zaleca się kobietom, które planują zajście w ciążę lub już są w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Jego niedobór może powodować groźne wady rozwojowe u dziecka.

Jednak trzeba wiedzieć, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, które chorują na cukrzycę ciążową.

Zobacz również

Duża dostawa jazzowych płyt CD w Antykwariacie Grochowskim - 1600 nowych skarbów muzy
Materiał informacyjny

Duża dostawa jazzowych płyt CD w Antykwariacie Grochowskim - 1600 nowych skarbów muzy

Poślizg na dwóch odcinkach S1. Inwestycja nie może ruszyć

Poślizg na dwóch odcinkach S1. Inwestycja nie może ruszyć

Polecamy

#zacznijodlekkiej – nowy projekt młodzieżowy Polskiego Związku Lekkiej Atletyki

#zacznijodlekkiej – nowy projekt młodzieżowy Polskiego Związku Lekkiej Atletyki

Mistrzynie sportu doradzą, jak porażkę można przekuć w sukces

Mistrzynie sportu doradzą, jak porażkę można przekuć w sukces

Skasowałeś zdjęcia z telefonu. Czy aby na pewno?

Skasowałeś zdjęcia z telefonu. Czy aby na pewno?