Na Jarmarku można kupić bezpośrednio od rolników ekologicznych wiele produktów, m.in.: warzywa, przetwory mleczne i mięsne, oleje oraz produkty z przetwórni ekologicznych: przetwory owocowo – warzywne: soki, sałatki, kiszone ogórki czy korniszony, przetwory zbożowe: mąki razowe, kasze, otręby, makarony, kawę orkiszową i wiele innych produktów dla zdrowia.
Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje ochronę zdrowia ludzi i środowiska – co oznacza, że naturalne ekosystemy nie są dodatkowo obciążone oraz wspierany jest rozwój rolnictwa.
Warto zobaczyć
- Kujawsko-Pomorskie. Tanie domy od komornika zimą. Już od 78 tys. zł! (styczeń/luty)
- Tragiczny pożar na Olsztyńskiej w Toruniu! Jedna osoba nie żyje. Zagrożony cały blok?
- Najpopularniejszy dietetyk w Toruniu. Mają najwięcej pozytywnych opinii
- 12 stycznia poczęstujemy urodzinowym tortem i zrobimy zdjęcie z drona
Charakterystyczną cechą żywności ekologicznej jest niska zawartość metali ciężkich przede wszystkim kadmu oraz mniejsza zawartość azotynów i azotanów. Ponadto jest ona średnio czterokrotnie rzadziej zanieczyszczona pozostałościami chemicznymi środków ochrony roślin w porównaniu do żywności pochodzącej z rolnictwa konwencjonalnego.
Polecamy nasze grupy na Facebooku:
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?