Oto trzy propozycje dań wielkanocnych, które przygotowali dla nas kucharze z restauracji „Pod Arsenałem” w Toruniu.
Jajka faszerowane
Składniki: 12 sztuk jaj, puszka tuńczyka, 100 g pieczarek, 100 g twarogu, śmietanka, 1 cebula, 1/3 świeżego ogórka, ząbek czosnku, koperek, pietruszka, szczypiorek, majonez, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: jajka ugotowane na twardo przeciąć na pół, wyjąć żółtka i podzielić na trzy części.
Farsz z tuńczyka:
Zmiksować 1/3 żółtek z tuńczykiem i doprawić solą, pieprzem, majonezem, a na koniec dodać posiekany koperek.
Farsz pieczarkowy:
Pieczarki pokroić w kostkę i smażyć razem z cebulą. Gdy ostygną, wymieszać z 1/3 żółtek i doprawić solą, pieprzem, majonezem, a na koniec dodać posiekaną pietruszkę
Farsz twarogowy:
Twaróg zmielić z 1/3 żółtek, dodać śmietankę i doprawić solą, pieprzem, a na koniec dodać starty ogórek i posiekany czosnek ze szczypiorkiem. (Autor: Jacek Kobędza)
<!** reklama>
Babciny biały barszcz
Składniki: 2 litry wywaru z wędzonki (na przykład z golonki), zakwas do smaku (ukiszony z żytniej razowej mąki), sól, ząbek czosnku, listek laurowy, szczypta majeranku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, łyżka świeżo startego chrzanu, 15 dag śmietany, 25 dag białej kiełbasy, 2 jajka.
Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę pogotować chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodać do smaku zakwas i przyprawy. Zagotować. Zdjąć z ognia i wlać śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszać. Barszcz podawać z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy. (Autor: Tomasz Straszewski)
Mazurek królewski
Składniki na ciasto: 2 łyżki kakao, 100 g orzechów laskowych, 100 g margaryny, torebka cukru waniliowego, 200 g mąki, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 krople aromatu i jedno jajko.
Składniki na masę: 2 szklanki mleka, 125 g margaryny, budyń śmietankowy, 4 łyżki cukru.
Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z cukrem, orzechami, margaryną, jajkiem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i aromatem do ciasta. Ciasto zagnieść i chłodzić w lodówce około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonej blasze o wymiarach 25x28 cm.
Na brzegach blaszki wyłożyć ciasto na wysokość około jednego centymetra. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Masa: Ugotować budyń z aromatem do ciasta, odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z margaryną. Masę wyłożyć na ostygnięte ciasto.
Ciasto polać polewą czekoladową i udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi, rodzynkami oraz migdałami. (Autor: Andrzej Ćwikliński)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?