Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne dania hitem na świątecznym stole

Sonia Gruszka
Oto trzy propozycje dań wielkanocnych, które przygotowali dla nas kucharze z restauracji „Pod Arsenałem” w Toruniu.

Oto trzy propozycje dań wielkanocnych, które przygotowali dla nas kucharze z restauracji „Pod Arsenałem” w Toruniu.

Jajka faszerowane

Składniki: 12 sztuk jaj, puszka tuńczyka, 100 g pieczarek, 100 g twarogu, śmietanka, 1 cebula, 1/3 świeżego ogórka, ząbek czosnku, koperek, pietruszka, szczypiorek, majonez, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: jajka ugotowane na twardo przeciąć na pół, wyjąć żółtka i podzielić na trzy części.

Farsz z tuńczyka:

Zmiksować 1/3 żółtek z tuńczykiem i doprawić solą, pieprzem, majonezem, a na koniec dodać posiekany koperek.

Farsz pieczarkowy:

Pieczarki pokroić w kostkę i smażyć razem z cebulą. Gdy ostygną, wymieszać z 1/3 żółtek i doprawić solą, pieprzem, majonezem, a na koniec dodać posiekaną pietruszkę

Farsz twarogowy:

Twaróg zmielić z 1/3 żółtek, dodać śmietankę i doprawić solą, pieprzem, a na koniec dodać starty ogórek i posiekany czosnek ze szczypiorkiem. (Autor: Jacek Kobędza)

<!** reklama>

Babciny biały barszcz

Składniki: 2 litry wywaru z wędzonki (na przykład z golonki), zakwas do smaku (ukiszony z żytniej razowej mąki), sól, ząbek czosnku, listek laurowy, szczypta majeranku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, łyżka świeżo startego chrzanu, 15 dag śmietany, 25 dag białej kiełbasy, 2 jajka.

Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę pogotować chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodać do smaku zakwas i przyprawy. Zagotować. Zdjąć z ognia i wlać śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszać. Barszcz podawać z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy. (Autor: Tomasz Straszewski)

Mazurek królewski

Składniki na ciasto: 2 łyżki kakao, 100 g orzechów laskowych, 100 g margaryny, torebka cukru waniliowego, 200 g mąki, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 krople aromatu i jedno jajko.

Składniki na masę: 2 szklanki mleka, 125 g margaryny, budyń śmietankowy, 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z cukrem, orzechami, margaryną, jajkiem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i aromatem do ciasta. Ciasto zagnieść i chłodzić w lodówce około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonej blasze o wymiarach 25x28 cm.

Na brzegach blaszki wyłożyć ciasto na wysokość około jednego centymetra. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Masa: Ugotować budyń z aromatem do ciasta, odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z margaryną. Masę wyłożyć na ostygnięte ciasto.

Ciasto polać polewą czekoladową i udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi, rodzynkami oraz migdałami. (Autor: Andrzej Ćwikliński)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska