W skrócie
Naleśniki z truskawkami to pyszne danie, które można podawać w czerwcu na śniadanie lub na słodki obiad. Ważne jest użycie przesianej mąki pszennej w typie 450, aby placki były delikatne i bez grudek. Do połączenia z płynnymi składnikami można użyć blendera ręcznego lub kielichowego, aby przygotować gładką mieszaninę. Jeżeli chcecie, aby naleśniki stały się luksusowe, zachęcamy do smażenia ich na klarowanym maśle i dodanie porcji do masy. Oto przepis na obłędnie pyszne naleśniki z truskawkami.
Naleśniki z truskawkami – przepis na deser
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki klarowanego masła,
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego,
- szczypta soli,
- 90 g mąki.
opcjonalnie:
- skórka z 1 pomarańczy,
- 50 ml klarowanego masła do smażenia.
Nadzienie:
- 500 g mielonego półtłustego twarogu,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 10 ml ekstraktu z wanilii.
Farsz truskawkowy do naleśników:
- 500 g truskawek.
opcjonalnie:
- 10 g cukru brązowego,
- szczypta kardamonu.
Zobacz także: Wyśmienita panna cotta z truskawkami. Przepis na klasyczny deser ze słodkiej śmietanki. Poleca Plate By Kate
Jak zrobić naleśniki z truskawkami?
Przygotowanie:
- W misce trzeba połączyć ze sobą wszystkie płynne składniki na naleśniki. Następnie, gdy będą mieć jednolitą konsystencję bez kawałków jajka można dodawać po łyżce mąki pszennej.
- Powoli trzeba dodawać resztę mąki. Gdy masa na naleśniki będzie gładka i bez grudek to można odstawić ją do rozwinięcia siatki glutenowej na przynajmniej 15 minut.
- W międzyczasie, gdy masa na naleśniki się przegryza, trzeba zrobić masę twarogową z wanilią. Jeżeli korzystacie z twarogu w kostce, trzeba rozrobić go z 120 g gęstego jogurtu naturalnego.
- Na średniej patelni do naleśników trzeba rozgrzać łyżeczkę klarowanego masła.
- Przy pomocy chochli wypełnionej do 3/ 4 wysokości należy wylać masę na rozgrzanej patelni i smażyć naleśniki z obu stron.
- Truskawki trzeba umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. Wedle uznania, można posypać je łyżką cukru brązowego i szczyptą kardamonu.
- Usmażone naleśniki należy przełożyć twarogiem i rozłożyć na nim truskawki.
- Naleśniki z truskawkami można zawijać wedle uznania, czyli w rulon, w kopertę, w trójkąty lub paczuszki.
Wypróbuj także przepis na naleśniki z serem:
Z czym podawać naleśniki z truskawkami?
Domowe naleśniki z truskawkami mogą być podane z owocami w formie musu. Wystarczy zmiksować owoce z cukrem, aby uzyskać apetyczną polewę truskawkową. Przygotowując nadzienie z twarogu, można także sięgnąć po mascarpone. Dzięki temu naleśniki z truskawkami i mascarpone będą bardziej kremowe, a farsz będzie rozpływał się w ustach. Dzieci uwielbiają naleśniki z truskawkami i nutellą. Zachęcamy do zrobienia zdrowszej, domowej wersji z orzechów laskowych i kakao. Gotowe naleśniki przełożone farszem z truskawek i sera można obsmażyć na złoto na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem i podawać z bitą śmietaną. Każdy z tych sposobów zachwyci smakiem łasuchów w każdym wieku.
Zobacz także inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?