Najcenniejsze gospodarczo są te największe, tuńczyki błękitnopłetwe. Intensywne połowy nie dają im zwykle dożyć dojrzałego wieku i ogromnej wagi. Z mórz wyciągane są najczęściej okazy ważące 200-300 kg, których ciała osiągają długość 3 metrów.
Ten gatunek ryby nie jest jednak dostępny dla wszystkich ze względu na swoje bardzo wysokie ceny. W USA, gdzie ryba ta jest bardzo popularna, za kilogram tuńczyka błękitnopłetwego zapłacić trzeba nawet 22 dolary. Dla porównania, kilogram wołowiny bardzo wysokiej jakości to 4-5 dolarów.
Tuńczyk błękitnopłetwy stał się też najdroższą zakupioną jadalną rybą w historii – w 2012 roku, podczas noworocznej aukcji na giełdzie rybnej w Tokio za 269 kg rybę zapłacono 736 tys. dolarów amerykańskich. Cena znacznie przewyższająca rynkową została zaoferowana przez właściciela sieci restauracji sushi w Japonii.
Tu warto dodać, że mięso tuńczyka jest bardzo cenne. Dostarcza witaminy A, D, E, K, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz stosunkowo dużo białka czy minerałów jak: wapń, magnez i żelazo. 100 g produktu to 184 kcal. Dopuszczalne jest spożywanie ryb wędzonych, suszonych, konserwowanych czy surowych. Oczywiście mięso można swobodnie poddawać obróbce kulinarnej jak: gotowanie, pieczenie, parowanie itd.
Różne ceny
Najpopularniejsze są tuńczyki w puszkach, które dostać można niemal w każdym sklepie. Ich ceny także nie drenują naszych kieszeni. W hipermarketach puszkę pełną tej cennej ryby kupić można nawet za mniej niż 4 zł. Są to zwykle wiórki w sosie własnym lub oleju roślinnym. Puszki z tuńczykiem znanych marek są droższe – kosztują od 10 nawet do 30 zł. Zawierają 150-200 g produktu.
Chcąc eksperymentować z tym gatunkiem ryby, nie można się ograniczać tylko do konserw. W polskich sklepach od dawana dostępne są tuńczyki w innych formach – na przykład wędzona polędwica z tej ryby (70 zł za kg), steki (ok. 50 zł za kilogram) czy suszony tuńczyk (15 zł za 100 g).
I jeszcze jedno: nie bójmy się mrożonego tuńczyka wbrew temu, co głoszą niektóre znane z telewizyjnych programów autorytety kulinarne. Rybę tę łowi się tak daleko od Polski, że musi ona trafiać do nas w jakiś sposób przetworzona – chociażby zamrożona. Choć w sklepach zdarzają się też świeże ryby tego gatunku – np. z Włoch.
Idealny na przystawkę
Tuńczyk to bardzo wdzięczny kulinarnie temat. Nadaje się do dań obiadowych – z ryżem, makaronem czy w postaci steka, na sałatki, pasty i na przekąski. Może zacznijmy od tych ostatnich. Bardzo dobre, lekkie, a jednocześnie nowoczesne są przystawki, w których pierwsze skrzypce gra ta właśnie ryba. Weźmy choćby włoską bruschettę, czyli grzankę:
- Wystarczy dość cienko pokroić pieczywo,
- podsmażyć je na oliwie i odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu,
- wcześniej należy drobno posiekać pomidory i szalotkę, a czosnek przecisnąć przez praskę,
- do tego trzeba dodać odsączonego tuńczyka z puszki oraz przyprawy – sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny oraz bazylię.
- Tak przygotowany farsz nakładać na gorące grzanki i gotowe.
Elegancko na półmisku prezentuje się inna przystawka z tuńczykiem – tortille z nadzieniem rybno-serowym. O smaku dania przesądza przygotowana przez nas pasta. By ją zrobić trzeba zetrzeć na tarce dowolny ser bądź użyć serka do smarowania. Do tego należy dodać odsączonego tuńczyka z puszki, trochę koperku, sól, pieprz oraz majonez, który połączy całość. Taką pastą smarujemy tortille, zwijamy je jak naleśniki i kroimy na kawałki.
Ciekawie można też podać prostą sałatkę z tuńczykiem. Do jej wykonania potrzebne będą:
- gotowane na twardo jajka,
- kiszone ogórki,
- szczypiorek,
- groszek bądź kukurydza w puszce oraz tuńczyk w sosie własnym.
Wszystko należy drobno pokroić, połączyć przy użyciu majonezu i doprawić do smaku. Tak przygotowaną sałatkę można układać na liściach sałaty bądź cykorii. Wygląda bardzo apetycznie.
Danie główne po włosku
Sycylijczycy doskonale znają smak spaghetti al tonno, czyli makaron z tuńczykiem. To przepyszne danie i tak proste w wykonaniu, że poradzi sobie z nim nawet kompletny kulinarny laik. Tajemnicą jego smaku – jak to w kuchni włoskiej – będzie jakość użytych składników.
Żeby przygotować pastę z tuńczykiem będziemy potrzebować:
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek, do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 3 fileciki anchovies
- 1 puszkę dobrej jakości pomidorów lub 400 ml pomidorowej passaty
- 1 puszkę (170 g) tuńczyka w kawałkach, w oleju
- 10 czarnych oliwek
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- do podania: starty parmezan lub inny twardy ser.
Jak zrobić spaghetti? Najpierw trzeba ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, minutę krócej niż zalecono na opakowaniu. Następnie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Patelnię postawić na średnim ogniu, wlać oliwę. Dodać czosnek oraz anchovies. Smażyć, aż fileciki rozpadną się (można delikatnie rozgnieść je łyżką lub widelcem). Pomidory z puszki zmiksować w blenderze. Wlać na patelnię i często mieszając gotować przez 3-4 minuty. Oliwki pokroić na plasterki. Tuńczyka odsączyć z zalewy olejowej. Oliwki, tuńczyka oraz większość natki dodać do sosu pomidorowego. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Makaron odcedzić,
wymieszać z sosem. Podawać posypany startym serem i natką pietruszki.
Ryba z ryżem
Tuńczyk doskonale komponuje się także z ryżem. To połączenie można wykorzystywać na ciepło i zimno w formie lunchu lub obiadu. Może być ono także farszem do warzyw – np. papryki, cukinii czy pomidorów, które potem należy zapiec w piekarniku. Jak przygotować klasyczny ryż z tuńczykiem? Zadanie wcale nie jest trudne. Potrzebujemy do tego:
- 300 g ryżu
- puszki tuńczyka w kawałkach
- małej puszki kukurydzy
- dużej czerwonej cebuli
- czerwonej papryki
- małego słoika czarnych oliwek (60 g po odsączeniu)
- litr gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżek curry
- pieprz i sól
Sposób przygotowania dania trochę przypomina robienie risotto. Cebulę należy drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę i podsmażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Paprykę trzeba oczyścić, następnie pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wsypać ryż, mieszać wszystko dokładnie i podsmażać przez około 1 minutę. Na patelnię wlać około 250 ml bulionu, wymieszać i czekać aż ryż wchłonie cały bulion. Wsypać curry, wymieszać. Wlać kolejną porcję bulionu i powtarzać tą czynność aż ryż będzie miękki. Oliwki pokroić w plasterki. Gdy ryż będzie już miękki dodać na patelnię oliwki, tuńczyka oraz kukurydzę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. I gotowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?