O parówkach można powiedzieć jedno - są smaczne i szybkie do przygotowania. Na śniadanie przejadała się jajecznica i nie masz pomysłu na kolację na ciepło? W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po parówki. Czy to dobry wybór? Jedzenie parówek od czasu do czasu nie zaszkodzi naszemu zdrowia, ale dobrze mieć umiar.
Co o jedzeniu parówek, ich minusach oraz zaletach mówią dietetycy?
Spis treści
Czy parówki są zdrowe?
Parówki mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach, ale ich spożycie w nadmiernych ilościach nie jest zalecane ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli.
Parówki zazwyczaj są wykonane z mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego, a także zawierają dodatki w postaci:
- substancji zagęszczających,
- stabilizatorów,
- aromatów
- i konserwantów.
Parówki to nie mięso
Parówki są wysoko przetworzonym produktem, co oznacza, że ich wartość odżywcza jest niższa niż w przypadku surowych produktów mięsnych. W związku z tym spożywanie ich w nadmiernych ilościach może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca, nadciśnienia, otyłości oraz cukrzycy.
Niektóre parówki mogą także zawierać substancje wypełniające, takie jak skrobia lub mąka.
Jeśli ze swojej diety nie możesz wykluczyć parówek, podjedź do ich jedzenia metodycznie. Kupując, sprawdź dokładnie ich skład. W sklepie zajmie Ci to chwilę, a podziękujesz za to później.
Wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu i soli, z jak najmniejszą ilością dodatków chemicznych. Warto także uważać na ilość spożywanych parówek i uwzględniać je w zrównoważonej diecie. Co za dużo to niezdrowo - ta maksyma odgrywa tu ogromnie ważną rolę!
Tych parówek nie należy kupować i jeść
Parówki nie są zbyt wartościowym posiłkiem a jedzenie ich zbyt często, może mieć zgubne skutki. Dlaczego nie warto jeść na śniadanie i kolację parówek? Parówek z takimi składnikami nie kupuj. Sprawdź w naszej galerii:
Jak często można jeść parówki?
Zwykle lekarze i dietetycy zalecają spożywanie parówek i innych przetworzonych mięs w umiarkowanych ilościach. Parówki nie są uważane za produkt, który powinien być spożywany codziennie.
Dlaczego? Ponieważ są one wysoko przetworzone i zawierają wiele substancji chemicznych, takich jak konserwanty i stabilizatory, które mogą wpływać negatywnie na zdrowie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?