Vege grill w sam raz na upały: przepisy na zdrowe dania z rusztu. Alternatywa dla tłustego grilla mięsnego
Pomysły na wege grilla: #3 ZIEMNIAKI FASZEROWANE
Składniki:
> 8 ziemniaków średniej wielkości
> kilka ziarenek ziela angielskiego
> 2 ząbki czosnku
> sól
> łyżka masła
> 2 białe cebule
> szklanka startego żółtego sera
> 2 szklanki drobno posiekanych grzybów (mogą być pieczarki)
> łyżka oliwy
> sól i pieprz
> natka pietruszki
1. Dokładnie umyte ziemniaki w mundurkach gotować ok. 8 minut w wodzie z solą, pieprzem i zielem angielskim.
2.Wyłożyć je na deskę i gdy ostygną przekroić wzdłuż na dwie części, z których jedna musi być mniejsza, a druga większa.
3. Z większej części łyżeczką wydrążyć miąższ (zostawić przy skórce ok. 1 cm marginesu).
4. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby oraz wybrany miąższ ziemniaków i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz można lekko zasmażyć i posypać przyprawami oraz ziołami.
5. Gdy ostygnie, dodać ser, drobno posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszać.
6. Środki wyżłobionych ziemniaków lekko skropić oliwą, nałożyć farsz i przykryć odkrojoną częścią ziemniaka.
7. Tak przygotowany ziemniak owinąć folią, wcześniej jednak nasmarowaną olejem.
8. Ułożyć na ruszcie na 10-15 minut.
źródło: www.beszamel.se.pl