<!** Image 2 align=right alt="Image 207674" >Pisarka Aneta Jadowska najbardziej lubi potrawy dobrze przyprawione - preferuje kuchnie włoską, meksykańską i indyjską. Naszym Czytelnikom poleca zaś ślimaki po dublińsku.
Jak zapewnia toruńska pisarka i laureatka Karety „Nowości” w kategorii Kultura, to potrawa smaczna i prosta w przygotowaniu. Dodatkowym jej atutem jest zielony kolor, który poprawia humor.
Do przyrządzenia ślimaków najlepiej wybrać makaron typu duże muszle lub poskręcane rurki. Makaron musi przypominać ślimaki. Do ugotowanego makaronu potrzebne są kawałki kurczaka, które trzeba podsmażyć i dodać do nich czosnek z cienko pokrojoną cebulą. Do tego dodajemy szpinak, który występuje w dwóch wersjach: zimowej i letniej. W wersji zimowej mamy do wyboru szpinak mrożony, a w wersji letniej świeże liście. Do duszonego z kurczakiem szpinaku dodajemy ser pleśniowy, a dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać bazylię i drobno pokrojone włoskie orzechy.
Wszystkie składniki wymieszane razem oddają niepowtarzalny smak włoskiej kuchni. Może nie jest to potrawa lekka, ale na pewno zdrowa, ponieważ zawiera duże ilości szpinaku. Makaron to najprostsze i najpopularniejsze danie, które doskonale nadaje się na obiad, jak również kolację z przyjaciółmi. Aneta Jadowska ślimaki po dublińsku przygotowuje chętnie, ponieważ jest to przepis sprawdzony i lubiany przez gości, dla których gotuje. Pisarka ma nadzieję, że czytelnikom „Nowości” również to danie będzie smakować. (pau)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?