Żelaznym punktem menu w tłusty czwartek są pączki i faworki. Jednak podczas „Dnia Faworka” w Wielgiem można skosztować jeszcze innych specjałów. Nie zabrakło nawet rozgrzewających nalewek, które sprawdzają się w zimowe dni.
W kategorii potraw mięsnych pierwsze miejsce zajęła rolada z polędwicy wieprzowej, którą przygotowała Marzena Czachowska z Płonczyna. Drugie miejsce zajęły mielone ze śliwką Agnieszki Bryszewskiej z Tupadł, a trzecie polędwiczki w sosie śliwkowym Teresy i Iwony Kowalskich z Wielgiego.
Najlepszymi specjalistkami w dziedzinie procentowych trunków okazały się mieszkanki Wielgiego. Zwyciężyła okowita wiejska Elżbiety Łukaszewskiej przed nalewkami z aronii Małgorzaty Celmer i Małgorzaty Złakowskiej.
W kategorii ciast wygrały faworki Wiesławy Mieszkowskiej, na drugiej lokacie uplasowały się pączki Ireny Nowakowskiej, a na trzeciej chruściki Zofii Kuźmińskiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?