Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

W tych znanych rybach mogą być jaja tasiemca - ostrzega Magda Gessler. To się dzieje z organizmem, gdy jemy śledzie

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Wideo
od 16 lat
Magda Gessler - znana restauratorka a dla wielu osób autorytet i skarbnica wiedzy w kwestiach kulinarnych - ostrzega przed jedzeniem takiej ryby. - To ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia - mówi Magda Gessler. Chodzi o jaja tasiemca w lubianym daniu wigilijnym - śledziach. Na co uważać, kupując i przyrządzając śledzie? Co się dzieje z organizmem, gdy jemy tę rybę? Czytaj więcej!

Spis treści

Ta ryba może być śmiertelnie niebezpieczna - ostrzega Magda Gessler

- Bez śledzia nie ma wigilii - powiedziała Magda Gessler w swoim programie kulinarnym na Youtube, w którym przyrządza dania świąteczne i wigilijne.

W jednym z filmików przekazała informacje na temat szkodliwości śledzi i ich potencjalnego zagrożenia dla zdrowia. Prezentując przepis na śledzia w oleju, Magda Gessler zwróciła uwagę na niebezpieczeństwo, które kryje się w znanej i popularnej potrawie świątecznej. Chodzi o występujące często w rybach jaja tasiemca.

Sprawdź także

W takich śledziach mogą być jaja tasiemca

- Śledzie, które kupujemy zazwyczaj, są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, czy jaj tasiemca, która się znajduje w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno - powiedziała Magda Gessler. - Powinien mieć głowę. O to jeszcze trudniej - dodała.

Śledzie zanim trafią do sklepów, są oczywiście dokładnie badane. Jeżeli jednak kupujemy te ryby od wędkarzy czy z innych, niecertyfikowanych źródeł, zagrożenie tasiemcem może być realne.

To się dzieje z organizmem, gdy jemy śledzie

Magda Gessler w swoim programie zauważyła, że w Polsce śledź traktowany jest jak ryba gorszej kategorii. Sama sprowadza śledzie z Niemiec, ponieważ - jak sama przyznaje - w Polsce nie jest w stanie dostać nigdzie śledzia, jakiego pamięta sprzed lat. - Obecnie śledzie są po prostu surowym mięsem - mówi restauratorka.

W swoim programie dotyczącym śledzi pokazała przepis na śledzie marynowane (tzw. śledzie pocztowe) w oleju z cebulką. - Prawdziwy śledź powinien być tak miękki, giętki i elastyczny jak ślimak - wyjaśnia Magda Gessler.

Śledź jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce, jednak najchętniej sięgamy po niego w święta Bożego Narodzenia. Śledź jest źródłem wielu witamin (B12, A, D, E), żelaza, jodu czy cynku, zawiera też kwasy omega-3.

Sprawdź w naszej galerii, co się dzieje z organizmem, gdy jemy śledzie i kto nie powinien spożywać tych ryb:

Zobacz cały program Magdy Gessler dotyczący śledzi:

Tasiemczyca - co to za choroba? Oto objawy zarażenia jajami tasiemca

Tasiemczyca to choroba odzwierzęca wywoływana przez tasiemce, czyli płazińce pasożytujące wewnętrznie. U człowieka zarażenie jajami tasiemca występuje na skutek "brudnych rąk" oraz jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa, które zarażone jest wągrami (larwami). Dotyczy to zwłaszcza ryb, które spośród różnych gatunków mięsa najczęściej spożywane są w surowej formie.

Tasiemczyca na początkowym etapie swojego rozwoju nie daje żadnych objawów, jednak u większości pacjentów można wymienić specyficzne symptomy:

  • nudności,
  • dolegliwości bólowych brzucha,
  • brak apetytu,
  • wymioty,
  • odwodnienie,
  • zaparcia,
  • spadek masy ciała,
  • osłabienie organizmu na skutek niedożywienia,
  • problemy z wypróżnianiem.

Pacjenci, u których zdiagnozowano tasiemca kierowani są zazwyczaj na leczenie do szpitala. Jeżeli tasiemiec bytuje poza jelitem - konieczny jest zabieg chirurgiczny.

To Cię może zainteresować

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W tych znanych rybach mogą być jaja tasiemca - ostrzega Magda Gessler. To się dzieje z organizmem, gdy jemy śledzie - Gazeta Pomorska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska