Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny catering. Sprawdzamy co można zamówić w lokalach w Toruniu i okolicach

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
Wielkanocne dania zamówić można w wielu toruńskich restauracjach. Zarówno oferta, jak i ceny są zróżnicowane
Wielkanocne dania zamówić można w wielu toruńskich restauracjach. Zarówno oferta, jak i ceny są zróżnicowane Wojciech Wojtkielewicz
Żurek, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, bigos czy carpaccio - to wszystko zamówić można na wielkanocny stół. Sprawdzamy, co oferują restauracje w Toruniu i okolicach. Ceny świątecznego cateringu są jednak dość wysokie.

Gwiazdy You Can Dance w SP 10 w Toruniu

od 16 lat

"Filmar"

Restauracja Hotelu "Filmar" przy ul. Grudziądzkiej zamówienia świąteczne przyjmuje do 5 kwietnia. Menu składa się z przekąsek, zup, dań głównych oraz słodkości. Znajdziemy tam tradycyjne pozycje jak jajka faszerowane musem tuńczykowym (9 zł sztuka), żurek na prawdziwkach z jajkiem i białą kiełbasą (17 zł za 250 ml) czy kotlet devolaj z fileta kukurydzianego z masłem (19 zł za 130 g). Są też oryginalne dania - na przykład zupa chrzanowa z wędzonym bekonem, jajkiem oraz makaronem (15 zł za 250 ml), delikatne ptysie wytrawne wypełnione musem cielęcym (9 zł sztuka) oraz pierogi z białą kiełbasą, serem parmigiano reggiano, świeżym majerankiem i sosem chrzanowym (63 zł za 26 sztuk). W deserowym menu "Filmaru" znajdziemy m.in. mazurek kajmakowy za 33 zł, torcik pomarańczowy - 12 porcji za 110 zł i sernik na serku ricotta z cynamonem - 12 porcji, 110 zł.

Polecamy

"Gęsia szyja"

Karczma "Gęsia szyja" zamówienia przyjmuje e-mailowo lub telefonicznie do odwołania. Świąteczne jedzenie odbierać będzie można 8 kwietnia na jednorazowych półmiskach. Menu podzielono na dania ciepłe i zimne. Wśród tych pierwszych znajdziemy m.in. żur i barszcz biały w cenie 15,90 zł za 400 ml, pieczone udko z kaczki - 22,5 zł za 140 g i zrazy wołowe - 2 sztuki 25 zł. Są też ozorki cielęce w sosie chrzanowym - 130 g za 24,90 zł. Wśród propozycji na zimno znajdziemy szaszłyki z białej kiełbasy - 2 sztuki za 15 zł, jajka faszerowane pieczarkami, papryką bądź szynką - 9 zł za sztukę oraz sałatkę jarzynową - 9 zł za 200 gr.

Jan Olbracht

Kuchnia Browaru Staromiejskiego Jan Olbracht też przygotowała wielkanocne menu. Oprócz tradycyjnego żurku z jajkiem i białej kiełbasy restauracja proponuje pasty jajeczne z pieczonym łososiem, szczypiorkiem, rzeżuchą - 21-25 zł za 200 g, mięso własnego wypieku - 12 zł za 100 g, pierogi z gęsiną - 3,5 zł za sztukę oraz pół kaczki w sosie pomarańczowym z modrą kapustą i jabłkiem - 52 zł za sztukę. Jest jeszcze babka cytrynowa - 80 zł sztuka oraz chleby - na piwie piernikowym, z żurawiną czy prażoną cebulką w cenie 15-16 zł. Zamówienia - osobiste lub telefoniczne - przyjmowane są do 4 kwietnia. Możliwy jest odbiór w lokalu lub dowóz (15 zł na terenie Torunia) 8 kwietnia.

Polecamy

"Sowa"

Restauracja "Sowa" przy Rynku Staromiejskim w Toruniu proponuje na wielkanocny stół przekąski, zupy, dania główne oraz sałatki i surówki. Ciekawostką jest, że można tam zamówić baranka z masła w cenie 9 zł za porcję. Są też pasztety wieprzowe (59,90 - 65 zł za kg), sos tatarski w cenie 49,90 zł za kg oraz sałatki - m.in. porowo-jajeczna i warzywna (33,90 zł za kg). Bogato wygląda też zestaw najróżniejszych galaret - to szynki, schaby, pstrąg, łosoś i tymbaliki drobiowe. Ceny od 9,90 do 19,90 zł za porcję. Zamówić też można tradycyjny bigos, pierogi oraz paszteciki. Wśród dań głównych są zrazy, schabowe, roladki z kurczaka. 159,90 zł kosztuje zestaw składający się z pieczonej kaczki z jabłkami, z sosem śliwkowym, kluskami i modrą kapustą.

Pałac Romantyczny

Jak co roku świąteczne menu na wynos ma też czterogwiazdkowy Pałac Romantyczny w Turznie. Zamówienia przyjmowane są do 3 kwietnia, a ich minimalna wartość nie może być niższa niż 600 zł. Wśród zup serwowanych w opakowaniach 0,9 l znajdziemy tam m.in. żur kujawski na gęsinie z białą kiełbasą za 45 zł, flaki z boczniaków w tej samej cenie, krem z szyjkami rakowymi oraz czerninę kujawską na gęsinie z suszonymi owocami i kluseczkami - obie zupy 50 zł. Ciekawa jest oferta zimnych przekąsek - pasztetów i carpaccio. Te pierwsze są w wersji z dzika (80 zł kg) i gęsiny (50 zł za pół kg). Carpaccio można zamówić z wołowiny bądź wędzonej gęsi - cztery porcje na półmisku za 140 zł. Wśród dań mięsnych ciekawie zapowiadają się sztufada wołowa nadziewana słoniną (22 zł za 100 g), gołąbek nadziewany farszem z gęsi i ryżu (25 zł za 100 g) oraz królik w potrawce (35 zł za 200 g).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska