Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiesz, co wkładasz do słoika

Anna Matuszewska
Mimo, że samodzielne przygotowanie przetworów na zimę jest zajęciem pracochłonnym, a słoiczek kosztuje czasami więcej niż w sklepie, to i tak nadal wiele gospodyń robi własne zaprawy.

Mimo, że samodzielne przygotowanie przetworów na zimę jest zajęciem pracochłonnym, a słoiczek kosztuje czasami więcej niż w sklepie, to i tak nadal wiele gospodyń robi własne zaprawy.

<!** Image 2 align=right alt="Image 91899" sub="Na brodnickich straganach można znaleźć soczyste owoce, które świetnie nadają się na konfitury / Anna Matuszewska">Zimą często mamy ochotę na warzywa czy owoce. Wówczas niezastąpione okazują się przetwory. Obecnie w każdym niemal sklepie spożywczym bez większego problemu otrzymamy dżem z owoców - ze śliwek, wiśni czy brzoskwini oraz zaprawy z ogórków czy grzybów.

Ceny są różne: za dżem zapłacimy około 3-4 zł, ogórki (duży słoik konserwowych) - ok. 4 zł , kompot (1 l) - 6 zł, a grzybki - ok. 6-7 zł. Wszystko zależy od zbiorów. Im mniejsze, tym ceny są wyższe.

Choć sklepowe półki uginają się od słoiczków z pysznościami, nadal wiele gospodyń robi własne zaprawy. Kosztują one wcale niemniej niż te w sklepach, ponieważ wszystko zależy od urodzaju w danym roku. Najpierw musimy kupić więc warzywa lub owoce, które mamy zamiar zawekować.

- Jeśli mamy własne, koszt zapraw od razu nam spada - podkreśla pani Halina, gospodyni domowa, która robi przetwory.

Następnie trzeba dokupić niezbędne dodatki, takie jak cukier (3,5 zł za kilogram), zagęszczacze (ponad 3 zł), przyprawy do ogórków (około 1,5 zł), ocet i sól (zależy, co robimy). Do tego dochodzi woda, gaz, słoiki i zakrętki. Sumując to wszystko często okazuje się, że za słoiczek domowych przetworów musimy zapłacić więcej, niż za gotowe w sklepie. Trzeba pamiętać, że jeszcze do tego dochodzi własna praca.

<!** reklama>- Owoce czy warzywa trzeba obrać, pokroić, odpowiednio przygotować, włożyć do słoików i ugotować - mówi pani Halina. - Czasami trwa to nawet kilka godzin.

Słoiczek z domową konfiturą może być droższy nawet o kilkadziesiąt groszy niż w sklepie. Jednak okazuje się, że przygotowanie domowych zapraw i tak się opłaca, choć z innych powodów niż ekonomiczne.

- Domowe przetwory nie mają konserwantów i niepotrzebnych dodatków - stwierdza Joanna Falkiewicz, licealistka - Wszystko jest ze świeżych owoców. Kupując gotowe przetwory, tak naprawdę nie mamy pewności, z czego i w jaki sposób zostało to zrobione - dodaje.

Nie trzeba być smakoszem, żeby poczuć różnicę między zaprawami spod ręki domowych gospodyń, a tymi ze sklepu.

- W tych ze sklepu nie czuć naturalnego smaku owoców - zauważa Marta Kosmela, gimnazjalistka.

Niektórzy młodzi ludzie zapewniają, że w przyszłości, gdy będą już na swoim, samemu będą przygotowywać przetwory na zimę.

- Na razie pomagam mamie przy przetworach, ale w przyszłości zamierzam przygotowywać je sama - mówi uczennica Dominika Bujanowska. - Wypieki z domowymi konfiturami są przepyszne.

W książkach kucharskich, Internecie i kobiecych czasopismach jest też coraz więcej nowatorskich przepisów. Można do nich zaliczyć: dżem z cukinii oraz ogórki z chili czy z musztardą.

Warto spróbować eksperymentów kulinarnych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska