Wigilijna zupa grzybowa: przepis
Na postnej polskiej kolacji wigilijnej grzybów zabraknąć nie może. Stanowią one jedną z czterech grup produktów, które zgodnie z tradycją muszą zostać podane podczas tego wyjątkowego posiłku. To dary wody - ryby, ziemi - mąka, sadu - owoce i lasu - grzyby. Warto dodać, że te ostatnie w wielu kulturach były ważnym elementem obrzędów magicznych. Wierzono, że umożliwiają one nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych. Podczas wieczerzy wigilijnej potrawy z grzybami miały zapewnić szczęście oraz dostatek. Dziś wiemy, że grzyby oprócz wody składają się głównie z białek. Dlatego czasami nazywa się grzyby leśnym mięsem.
Polecamy
- 500 plus. Komu i za co mogą odebrać świadczenie 500 plus? Sprawdź!
- Szczepienia na koronawirusa: benefity dla zaszczepionych!
- Pogoda na zimę 2020/2021: kiedy spadnie śnieg?
- Święta 2020 - Ikea, Black Red White: co można kupić taniej do domu?
- Życzenia świąteczne na Boże Narodzenie 2020 idealne na sms-a, kartkę, czy maila
- Nowe obostrzenia dotyczące świąt! Co nas czeka?
Zupa grzybowa Maćka Kuronia PRZEPIS
Maciej Kuroń, syn słynnego opozycjonisty Jacka Kuronia, dał się poznać jako świetny dziennikarz, autor książek i programów kulinarnych i wielki miłośnik kuchni. Święta Bożego Narodzenia zawsze traktował z ogromną estymą. W domu w Izabelinie pod Warszawą zbudował ogromną spiżarnię, gdzie przez całe lato przygotowywał przetwory, które potem będzie można wykorzystać do świątecznych dań. Celebrował święta z całą rodziną przy bogato zastawionym stole.
Maciej Kuroń zmarł nagle 25 grudnia 2008 roku. Miał wtedy dopiero 48 lat. Zostawił po sobie m.in. książkę pt. "Kuchnia polska. Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów", która do dziś dla fanów gotowania jest najważniejszym przewodnikiem.
Składniki:
- 2 l intensywnego wywaru warzywnego
- 10 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 1 cebula
- 1-2 łyżki masła
- 1 kopiasta łyżka mąki
- ew. śmietana kwaśna do zabielenia
- natka
- dodatki: paszteciki, pierożki, grzanki, łazanki, domowy makaron
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w części wywaru. Po dwóch godzinach ugotować. Osączyć i pokroić w drobne paseczki lub zmiksować. Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć grzyby, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Do masy grzybowo-cebulowej dodać mąkę. Całość zrumienić i rozprowadzić zimnym wywarem. Połączyć grzyby, wywar warzywny i wywar pozostały po gotowaniu grzybów. Całość gotować ok. 15 minut. Doprawić i ew. zabielić śmietaną.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?