- Nie mam czasu na szaleństwa kulinarne, dlatego moimi podstawowymi i szybkimi daniami pozostają nieśmiertelny schabowy z buraczkami oraz pomidorowa z makaronem - mówi Magdalena Nierzwicka. - Jestem tradycjonalistką, choć pod urokiem kultury meksykańskiej, w tym jej niesamowicie różnorodnej kuchni.
Mówiąc o swoich upodobaniach kulinarnych Magdalena Nierzwicka zawsze wskazuje na słodycze. Przepisy najczęściej dostaje od przyjaciółek, ale korzysta też z kulinarnych porad zamieszczanych w Internecie.
- Dostępność do składników i przypraw jest obecnie ogromna dodaje pani Magdalena. - W zasięgu naszej ręki są nawet te najbardziej wyszukane, będące podstawą wielu egzotycznych potraw. Właściwie mając w dłoni przepis z bloga kulinarnego albo jednego z licznych programów telewizyjnych, promujących gotowanie, wystarczy zakasać rękawy i przyrządzić wymarzone danie.
Jak zapewnia Magdalena Nierzwicka, ulubioną czekoladę czy domowe ciasto zajada bez wyjątku każdego dnia. I właśnie o przepis na ten drugi smakołyk poprosiliśmy panią kustosz.
- Potrzebne są 2 jaja, pół kostki margaryny, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki wrocławskiej, trzy czwarte szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko należy zmiksować, wylać do tortownicy obłożyć suto śliwkami (lub dowolnymi owocami) i piec przez półtorej godziny w temperaturze 160 stopni - zaleca Magdalena Nierzwicka. (mm)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?