Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Międzynarodowy Ddzień Solidarności Ludzi Pracy w Starachowicach [FOTO]

Międzynarodowy Ddzień Solidarności Ludzi Pracy w Starachowicach [FOTO]

Spektakl rodzinny „Smok Wawelski” w Rzeszowskich Piwnicach

Spektakl rodzinny „Smok Wawelski” w Rzeszowskich Piwnicach

Polecamy

Igą Świątek z siódmym ''rowerkiem'' w sezonie. Przejście do historii w Madrycie

Igą Świątek z siódmym ''rowerkiem'' w sezonie. Przejście do historii w Madrycie

20 lat Kujaw i Pomorza w Unii Europejskiej w liczbach. 40 mld zł, 17 tys. projektów

20 lat Kujaw i Pomorza w Unii Europejskiej w liczbach. 40 mld zł, 17 tys. projektów

Wyniki meczów 26. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [1 maja 2024]

NA ŻYWO
Wyniki meczów 26. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [1 maja 2024]